ČR by měla jednat sama za sebe

Myšlenka těsnější spolupráce takzvané visegrádské čtyřky a zejména společného lobbingu za společný vstup těchto zemí do Evropské unie nemá v Bruselu příliš velkou podporu. Podle informací AGRISu se tak vyjádřila celá řada představitelů EU na nedávném setkání nevládních zemědělských organizací v centru EU, které proběhlo za účasti zástupců kandidátských zemí v rámci programu PHARE, jehož vyslancem v ČR je představitel COPA/COGECA Liam Kinsella.

"Například spojovat naše zájmy ze zájmy Polska je pro ČR velmi nebezpečné," uvedl zdroj AGRISu. Polsko totiž vůči EU zvolilo konfrontační linii, třeba akcentem na ochranu vlastního trhu, což EU velmi nelibě nese. Taktické údajně nejsou ani společné protesty visegrádských agrárních komor, zejména, nesou-li se v kritickém duchu vůči EU. V Bruselu tak nebylo například ani oficielně prezentováno komuniké z třetího setkání agrárních komor zemí visegrádské čtyřky, které měl přednést prezident Agrární komory ČR Václav Hlaváček.

Pozici EU ke společnému postupu středoevropských zemí ostatně oficielně potvrdil ve svém projevu v Bruselu i komisař Unie Gunter Verheugen. EU hodlá podle jeho slov jednat o vstupu s každou kandidátskou zemí zvlášť, což několikrát zdůraznil.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info