V pojištění rizik musí být aktivní zemědělci

Vzájemná pojišťovna postavená na vzájemné solidaritě provozovaná samotnými zemědělci - to je podle ředitele Výzkumného ústavu zemědělské ekonomiky Tomáše Douchy optimální možnost, jak nejlevněji pojišťovat zemědělská rizika. Uvedl to v rozhovoru pro AGRIS po svém návratu z Anglie, kde navštívil společně s ministrem zemědělství Janem Fenclem první ročník výstavy "Royal Agricultur Show". V jejím rámci byl, mimo jiné, také prezentován produkt anglické agrární komory, která takovou pojišťovnu provozuje.

"Každá pojišťovna je koncipována jako komerční organizace, musí vydělávat, a proto to asi nejsou ty pravé subjekty pro poskytování zemědělského pojištění. Vzájemná pojišťovna postavená na vzájemné solidaritě by komerční motiv mít neměla a nemusela, ale měla by být postavena na zásadách spravedlivě řešit krizové případy, aniž by byla hnána potřebou zisk vytvářet," domnívá se Doucha.

Principem vzájemných zemědělských pojišťoven v zahraničí je ale podle Douchy prvotní aktivita zemědělců. Ti platí na zemědělská rizika určité příspěvky, a do takto vzniklé sumy přispěje kapitálovou injekcí stát. Vzniklý balík peněz je pak používán na krytí zemědělských rizik. Jak ovšem Doucha zdůraznil, takový projekt předpokládá důvěru. "U nás se bohužel lidé nemohou jeden na druhého spolehnout. Každý pokus založit něco společného předpokládá sdružení nějakého kapitálu, ale s tím jsou v ČR špatné zkušenosti - jako například v případě kampeliček. Možná ani dnes nedokážeme docenit, jak negativním signálem pro rozvoj občanské společnosti problém kampeliček je," řekl Doucha.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info