EU očekává od kandidátských zemí nové impulsy

Evropská unie neočekává od kandidátských zemí v době před jejich vstupem do evropských struktur jen slepé přejímání stávající společné zemědělské politiky (CAP), ale naopak nové impulsy pro její budoucí vývoj. Po návratu ze setkání představitelů evropských nevládních zemědělských organizací v rámci projektu PHARE v Bruselu to v rozhovoru pro AGRIS řekl tajemník Asociace soukromého zemědělství ČR (ASZ) Michal Pospíšil.

Řada hlasů dnes v EU tvrdí, že Unie nemá žádnou novou myšlenku a přešlapává na místě. Ptal jsem se proto, jestli EU počítá s tím, že by mohly do CAP kandidátské země nějaké nové myšlenky přinést - a Unie říká, že to samozřejmě očekávají," zdůraznil Pospíšil.

Podle jeho názoru takové myšlenky skutečně existují. Jednou z nich by mohlo být společné hájení zájmů zemědělství a venkova jako celku, spolupráce zemědělců a obcí, podnikatelů a starostů. "To by byl posun, která zatím EU příliš neumí, ale pro nás je to alternativa, kterou bychom si pomohli i finančně," konstatoval Pospíšil. ČR má přitom pro prosazování takové filosofie dobré předpoklady, protože u nás již taková spolupráce částečně funguje. Jako příklad uvádí Pospíšil personální i zájmové propojení a spolupráci mezi ASZ a Spolkem pro obnovu venkova.

Jak ale tajemník ASZ upozornil, prosazování jakýchkoli myšlenek a ovlivňování CAP k vlastnímu zájmu (zájmu českého zemědělství), se neobejde bez faktické a stálé přítomnosti zástupců českého zemědělství přímo v Bruselu. Čím více našich lidí bude v Bruselu teď, tím lépe to bude pro tento stát za deset let. To by si měli uvědomit všichni - a ve finančních prostředcích, kterými se podporuje u nás zemědělství, by měla existovat možnost, aby si organizace s celostátní působností mohly zažádat o grand, při splnění stanovených podmínek, v jehož rámci by si mohly v Bruselu zřídit kancelář. Tak lze úspěšně lobbovat a přenášet do politiky EU myšlenky z východu. Pokud si vymyslíme, jak by EU měla vypadat, musíme o tom přesvědčit dalších deset či dvanáct států EU. Jinak se věci neposunou dopředu," uvedl Pospíšil.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info