Výměna se Slovinskem má rezervy

Klasické formy vývoje vzájemného obchodu již zřejmě vyčerpaly své možnosti

Česká strana má zájem docílit změny zbožové skladby vývozu ve prospěch většího podílu výrobků s vyšší přidanou hodnotou.

Již více než padesát našich firem se přihlásilo k účasti v třetí samostatné oficiální výstavě České republiky v Lublani, která se uskuteční od 14. do 17. listopadu. Mimořádný zájem jeví o akci, která se tam v tomto rozsahu již dlouho nepořádala, také slovinští partneři, zejména resort průmyslu, Hospodářská komora a Svaz podnikatelů. Mezi vystavovateli bude ze slovinské strany i společnost AvtoImpex, která je jedním z největších dovozců osobních automobilů Škoda na tento trh.

Republika Slovinsko je pro nás i přes poměrně nevelký objem vnitřního trhu jedním z významných obchodních partnerů, zaujímá mezi nimi dvacáté místo. Česká strana si cení skutečnosti, že je co do objemu desátým vývozcem do Slovinska. V obchodu s ním sice dlouhodobě vykazujeme přebytek, ale struktura našeho vývozu není optimální. Více než polovinu tvoří suroviny a polotovary, zatímco slovinský vývoz představují zejména hotové výrobky s vysokou přidanou hodnotou. Čtyřiceti procenty se na našich prodejích podílejí železné plechy a dráty, třináct procent připadá na automobily a náhradní díly. Právě povzbuzení vývozu vysoce zpracovaných výrobků je jedním z cílů chystané široké prezentace našich možností na tomto trhu.

Výměna mezi našimi zeměmi se řídí Středoevropskou dohodou o volném obchodu (CEFTA) a dodatkovými protokoly, které jsou její nedílnou součástí. Postupné snižování sazeb pozitivně ovlivňuje vývoj obchodu, především s průmyslovými výrobky, a současně vytváří vhodné klima pro rozšiřování dnešních kontaktů a navazování nových obchodních, ale i výrobních spojení mezi českými a slovinskými podnikateli. Zdá se totiž, že klasická forma vývoje obchodu již vyčerpala své možnosti a je tedy potřeba postupně přecházet k vyšším formám spolupráce. Perspektivu má účast na vybraných projektech, například v energetice, dopravě a ekologii.

Národní výstava ČR, která se v Lublani uskuteční znovu po šesti letech, zapadá do rámce státní proexportní politiky a koná se v gesci resortu průmyslu a obchodu a s jeho finančním přispěním. Realizací byla na základě výběrového řízení pověřena brněnská společnost Messag Time.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info