Ctirad Mikeš, vedoucí oddělení životního prostředí
13.07.2000 | Zemské noviny
Ctirad Mikeš v klukovských letech často sledoval, jak jeho otec, veterinární lékař, pomáhá zvířatům. Někdy to byly malé zákroky, jindy při nich tekla krev. Zřejmě i to byl důvod, proč po základní škole nešel studovat veterinářství. Na libereckém gymnáziu jej z počátku více než přírodní vědy přitahovala politologie a sociologie. Zájem o veterinářství se u něj objevil až v závěru středoškolského studia. "V roce 1976 mě přijali na Vysokou školu veterinární v Brně. Při studiu jsem zjistil, že mám bližší vztah k ekologii. Na vysoké škole jsem se zabýval pohybem mikroorganismů v prostředí a jejich vztahu ke vzniku ohniskových nákaz," říká Mikeš. "V době mého nástupu do zaměstnání se v Česku utvářela specializace veterinární ekologie, do níž jsem se zapojil. Koncem osmdesátých let jsem vedl koordinační pracoviště pro veterinární ekologii," říká. Na mělnické radnici pracuje od roku 1997. Dostal nabídku, aby vybudoval oddělení životního prostředí. Péče v útulku se díky němu dočkali i zatoulaní psi. "Ve městě jsme zavedli integrovaný systém nakládání s komunálnímu odpady. Mělník má čtyři sběrové dvory a pátý připravujeme. Ve volných chvílích se věnuji politologii a sociologii. Jako vedoucí oddělení životního prostředí mělnické radnice se snažím profesionálně přistupovat k potřebám obyvatel, pokud nejsou v rozporu s právními předpisy platnými pro Mělník," uvedl Ctirad Mikeš.
Další články v kategorii
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)

Tweet



