Optimalizace výroby sýrů
12.07.2000 | ÚZPI
Pro ekonomickou výrobu sýrů je nejdůležitější obsah tukuprosté sušiny. Americká firma ON-LINE INSTRUMENTATION Inc. vyvinula novou metodu přímého měření kaseinu v mléce pro sýření, a tím i regulace množství tukuprosté sušiny v sýru. Zařízení OL 8000 C/F firmy využívá na měření poměru kasein/tuk nejmodernější laserové technologie, provádí mimoto i testování obsahu sušiny. Jde o robustní zařízení, které vyhovuje i pro obtížné podmínky. Jeho základem je zdvojený detektor světla. Princip funkce: při dopadu laserového paprsku na mléko ve zkušební komoře rozptyluje tuk světlo jedním směrem a kasein opačným. Díky sklonu komory pod určitým, tzv. Brewsterovým úhlem, nedochází k odrazu světla, jen rozptylu, a tím k žádné interferenci záření. První detektor měří světlo, rozptýlené kaseinem, které je úměrné jeho koncentraci, druhý tuk.
Potravinářské aktuality - Mlékárenský průmysl č. 3, 2000, s. 102-103. (-vl-)
Další články v kategorii
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)

Tweet



