Sněmovna pro označování modifikovaných potravin

Poslanecká sněmovna schválila vládní návrh novely zákona o potravinách a tabákových výrobcích, který má zavést povinné označování potravin s obsahem geneticky modifikovaných organismů. Někteří pravicoví poslanci sice prosazovali vypuštění této povinnosti z novely, sněmovna ale jejich požadavku nakonec nevyhověla.

Předlohu, kterou nyní posoudí ještě Senát a prezident, v závěrečném hlasování podpořilo 130 ze 168 přítomných poslanců. Proti byli především poslanci ODS.

Novela navazuje na nový zákon o nakládání s geneticky modifikovanými organismy, který stanoví pravidla pro zacházení s geneticky upravenými produkty tak, aby bylo ochráněno životní prostředí, zdraví lidí i zvířat a biologická rozmanitost. Tento zákon poslanci schválili již v dubnu.

Předseda zemědělského výboru sněmovny Jaroslav Palas (ČSSD) ČTK řekl, že dnes schválená novela sladí českou legislativu v dané oblasti s právem Evropské unie. Označování potravin s obsahem geneticky modifikovaných organismů (GMO) bylo podle něj zatím dobrovolné a příliš se nevyužívalo. "My se domníváme, že pokud výrobek obsahuje GMO, tak by o tom měl být občan tímto způsobem uvědoměn," uvedl Palas.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info