Ústecká Setuza se chce zbavit vazeb na IPB

Majetkový propletenec kolem Setuzy považují odborníci za nejslabší stránku ústeckého potravinářského podniku.

PRAHA Neprůhledná akcionářská struktura Setuzy a její provázanost s Investiční a Poštovní bankou (IPB) byly dlouhou dobu trnem v oku zahraničních bank. Vedení firmy nyní tvrdí, že chce Setuzu ze vztahů k IPB vyvázat. Prvním krokem rozmotávání řetězce, ve kterém podniky vlastní samy sebe nebo prostřednictvím nastrčených společností, měl být prodej 35 procent akcií Setuzy z majetku firmy Agrocredit společnosti Invest Oil Bohemia v posledním červnovém týdnu. Do té doby ovládala Setuzu skupina IPB přes Agrocredit, Českomoravskou finanční a leasingovou společnost (ČFLS) a Milo Surovárny, které patřily také Agrocreditu. Polovinu surováren zase ovládá Setuza. Setuze měla patřit také polovina ČFLS. "Nepřehledná akcionářská struktura společnosti a provázanost je nevýhodou. Není stále jasné, kdo koupil podíl od IPB," podotýká Monika Matevová z firmy Cyrrus. Agrocredit má však budoucnost Setuzy zřejmě pod kontrolou. Jednak stále dosáhne na 15 procent akcií přes Milo Surovárny. Šéf Agrocreditu Tomáš Pitr pak informoval, že firma Invest Oil Bohemia nebude trvalým vlastníkem Setuzy, ale jen tím, kdo shromáždí ještě větší balík akcií pro prodej konečnému investorovi. Agrocredit má prý zájem pro Setuzu získat zahraničního vlastníka. Jedním z možných zájemců má být americká Archer Daniel Midlands.

Tajemný úvěr od IPB

Strategický partner by mohl dokončit začínající restrukturalizaci firmy. "Zahraniční společnosti produkují stejný objem výroby s třetinovým počtem zaměstnanců," tvrdí Jana Adamčíková z burzovní společnosti PPF. Vazby Setuzy na bývalou IPB nemají jen majetkový charakter, ale i personální. Podle týdeníku Prague Business Journal byla Setuza jedním z podniků, které dostaly úvěr od IPB dva dny předtím, než na ni ČNB uvalila nucenou správu. První náměstek IPB Libor Procházka údajně odsouhlasil úvěr 750 milionů korun, ačkoliv ratingové firmy doporučovaly pro Setuzu ani ne pětinový úvěrový limit.

Dluhy společnosti příliš rostou

Odborníci varují, že dluhy Setuzy rostou příliš. "I když společnost vykazuje zlepšující se hospodářské výsledky, nákupem podílu v Milo se významně zvýšila její zadluženost. Důležité je, aby započatá restrukturalizace vedla k opravdu lepším výsledkům a aby společnost svoji expanzi nepřecenila," dodává Matevová.

Odborníci oceňují hospodářské výsledky

Za hlavní devizu Setuzy považují odborníci výrobu stolních olejů, se kterou se dobře prosazuje hlavně na domácím trhu. "V jednotlivých produktech jí patří podíl od 12 do 60 procent. Je pozitivní, že se firma snaží prorazit do vyšších cenových segmentů," soudí Pavel Brejcha ze Sati. Odborníci oceňují hospodářské výsledky. Setuza loni dosáhla nejlepšího zisku od roku 1993 238 milionů korun. "V konkurenci velkých nadnárodních společností, využívajících masivní reklamy, jde o dobrý výsledek. Další úspory by mohlo přinést chystané zrušení činností nesouvisejících s hlavní výrobou a spojení s Milo Surovárny," říká analytik Vladislav Hrách ze společnosti Stratego Invest.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info