Podle mlynářů vyvolá růst cen obilí zdražení mouky

Svaz průmyslových mlýnů ČR (SPM) apeluje na vedení Agrární komory ČR (AK) a Ministerstvo zemědělství ČR (MZe), aby zvážily vhodnost současného tlaku na zvyšování cen potravinářské pšenice z nové sklizně, protože jinak budou muset mlynáři přikročit ke zvýšení cen mouky. Shodlo se na tom dnešní jednání představentsva SPM.

Růst cen obilí povede podle SPM k růstu cen krmných směsí a tím i cen živočišných výrobků, což může způsobit "celkové negativní důsledky pro bilanci obilovin jako celku". "V porovnání s obdobnou situací před třemi lety lze konstatovat, že obdobné jednání mělo posléze opačný výsledek," uvádí se ve stanovisku představenstva.

Mlynáři také požadují zastavení nekontrolovaného vývozu obilovin. Některé mlýny již pociťují nedostatek suroviny, a proto SPM požádal o uvolnění 50 tisíc tun potravinářské pšenice ze Státní správy hmotných rezerv. Ceny potravinářské pšenice vzrostly v poslední době na domácím trhu zhruba o 20 procent, a to za velmi krátké časové období. Tento trend stále pokračuje, k tomu je nutné přidat zvýšení cen nafty zhruba o třicet procent. "Mlýny již vyrábějí pod úrovní rentability a budou, v závislosti na cenách obilí, nuceny přikročit ke zvyšování cen svých výrobků," shodlo se vedení SPM. To může ve svých důsledcích pro spotřebitele znamenat jediné: ceny pečiva a chleba se zřejmě v budoucnosti zvýší.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info