Drůbež a vejce - situační a výhledová zpráva (červen 2000)

Drubež a vejce - situacní a výhledová zpráva (cerven 2000)

Souhrn

Podle výsledku živocišné výroby (CSÚ) ke konci roku 1999, vzrostly stavy drubeže celkem o 4,4 % vlivem vyšší poptávky po drubežím mase. Naproti tomu v prubehu roku 1999 poklesly stavy nosnic o 2,9 % v dusledku velmi nízkých cen vajec.

Výroba drubežího masa vzrostla v roce 1999 proti roku 1998 o 13,3 % a obdobne vzrostla i spotreba drubežího masa a dosáhla výše 20,1 kg/obyv./rok, címž dosáhla úrovne spotreby v EU.

V roce 2000 se ocekává nárust produkce drubežího masa asi o 2,5 %. Stejne se zvýší i spotreba asi na 20,6 kg/obyv./rok. Na zpomalení rustu spotreby má vliv nasycenost trhu a v horizontu nekolika let se už velké zmeny spotreby drubežího masa nepredpokládají. Vzhledem k vyrovnání nabídky a poptávky na trhu drubežího masa by se mel v roce 2000 snížit i dovoz této komodity.

Nákup drubeže se celkem v roce 1999 zvýšil, stejne jako výroba. V roce 2000 se v závislosti na zvýšení výroby predpokládá i mírný nárust nákupu. Obdobne jako nákup v roce 1999 se zvýšil i prodej drubeže. Zvýšil se nejenom prodej celé drubeže, ale i drubežích výrobku, jako dusledek vyšší poptávky po výrobcích vyšší finalizace. Úroven prodeje celé i delené drubeže v prvním ctvrtletí roku 2000 vykázala opacný charakter. Prodej byl u všech druhu drubeže nižší. Prícinou bylo zrejme zimní predzásobení obyvatel a jejich nízká kupní síla. Je pravdepodobné, že se v prubehu dalších ctvrtletí prodej drubežího masa zvýší.

V cenách drubeže v roce 1999 proti roku 1998 nastal pokles cen zemedelských výrobcu, prumyslových výrobcu a spotrebitelských cen.

Duvodem byla jak dostatecná nabídka doplnená levnejším dovozem, nižší cena obilovin a snaha obchodních retezcu o co nejnižší cenu a za úcelem zvýšení odbytu. Spotrebitelská cena kurat ve velkých supermarketech klesla prechodne až pod úroven cen prumyslových výrobcu, což donutilo zpracovatele k jejich snížení.

Prestože v prvním ctvrtletí roku 2000 všechny hladiny cen stále klesaly, predpokládá se jejich postupné zastavení. V závislosti na zvyšujících se cenách veprového masa muže dojít i k mírnému zvýšení cen drubeže.

Vlivem nízkých cen se zvýšil vývoz drubeže v roce 1999 proti roku 1998 o 48,5 %. Soucasne se zvýšil i dovoz, pouze o 2000 tun.

V roce 2000, pokud se udrží prijatelná cenová hladina pro uplatnení této komodity na zahranicních trzích, se vývoz drubežího masa muže zvýšit na cca 10 tis. t živé hmotnosti. Vzhledem k nasycenosti trhu, by se mel dovoz snížit proti minulému roku na cca 14 tis. t. živé hmotnosti.

V sektoru výroby vajec dojde v roce 2000 k poklesu výroby asi o 3,3 %. Je predpoklad, že se spotreba vajec ustálí kolem 300 kusu/obyv./rok. Pokles produkce zpusobily nízké ceny vajec v roce 1999 a následne snížení stavu slepic.

V EU je situace obdobná. Produkce drubežího masa v roce 1999 dosáhla výše 8,8 mil.tun, což predstavuje jen mírné zvýšení. Produkce a spotreba vajec v tomtéž období stagnovala a po prepoctu dosáhla asi 226 vajec/obyv./rok.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info