Borovice ,jetřichovická' se dožívala až čtyř set let
29.06.2000 | Děčínský deník
Borovice ,jetrichovická' se dožívala až ctyr set let
LESNÍ HOSPODÁRSTVÍ / Na lokalitách u Jetrichovic a Vysoké Lípy je v soucasné dobe vyhlášena genová základna, která slouží k prirozenému zmlazování borovice, a také ke sberu osiva
Na Jetrichovicku se zachovaly doposud puvodní druhy borovice lesní. Odborníci ji oznacují jako jetrichovický ekotyp a dríve se jí ríkalo borovice jádrová. Na první pohled je clovek pozná podle toho, že mají zcela rovný dlouhý kmen a nevytvárí ruzné pokroucení. Z hlediska lesnického jde o velmi cenné dreviny. Nejsou však ceneny jen lesníky. V minulosti byly stredem zájmu také truhláru, protože mají velmi kvalitní drevo, které se napríklad hodilo k výrobe okenních rámu. Drevo má velké cervené jádro a kolem slabou bel. Protože borovice roste pomalým tempem, má tudíž husté drevo a používala se i ke stavbe lodí. Podnet k ukoncení jejího velkoplošného težení a nahrazování smrkem dal pocátkem tohoto století lesmistr Viktor Benesch. Poznal nutnost záchrany této dreviny a nemalou merou se podílel na její ochrane, která spocívala hlavne ve stavbe oplocenek, jež mely zabránit jejímu poškozování, zejména vysokou zverí. Podle Wernera Hentschela z Chránené krajinné oblasti Labské pískovce vdecíme hlavne Beneschovi za to, že dnes je v lesích ekotyp borovice jetrichovické stále ješte v celkem hojné míre. Její další težbe zabránila také skutecnost, že roste v dost neprístupných místech. O tom, že kdysi bývala cenným úlovkem, pro zpracovatele dreva není pochyb. Z historických dokumentu se lze dozvedet, že borovice "jádrová" dokázala vytvorit až deset kubíku drevní hmoty. "Ješte pred sto padesáti lety tu byly stromy tohoto druhu staré pres tri sta let. Jsou známy i údaje o stárí kolem ctyr set let," vysvetluje Werner Hentschel a dodává, že v sedmnáctém století bylo prumerné stárí borovic kolem dvou set let. O tom se dnes muže lidem už jenom zdát. Na dvou lokalitách je v soucasné dobe vyhlášena genová základna, která slouží k prirozenému zmlazování, a také ke sberu osiva. Jedna je u Jetrichovic a druhá u Vysoké Lípy.
Další články v kategorii
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)

Tweet



