EK dala zelenou britskému zákazu chovu kožešinových zvířat

Evropská komise měla možnost zablokovat návrh zákona Velké Británie na zákaz chovu kožešinových zvířat do 12.června, ale neshledala k tomu žádný důvod. To znamená, že se nyní plně otevřela cesta pro zákaz chovu norků v Holandsku. Holandský ministr zemědělství pan Brinkhorst oznámil 30. března stálé komisi pro zemědělství při holandském parlamentu svůj záměr počkat s návrhem zákona zákazu farem na chov norků v Holandsku do vyjasnění postoje Evropské unie. Ten je nyní zřejmý. V návaznosti na toto rozhodnutí slíbil, že holandský parlament musí s návrhem zákona přijít co nejdříve.

V březnu 2000 se ukázalo, že holandská vláda skutečně hodlá podpořit návrh parlamentu na zákaz farem pro chov norků v Holandsku. Minister Brinkhorst nyní hledá nejlepší právní úpravy tohoto návrhu.Ve svém dopise z parlamentu 24.3. a v diskusi se stálou komisí pro zemědělství 30.3. uvádí , že hodlá čekat na posouzení britského návrhu Evropskou komisí. Oznámil, že jakmile toto rozhodnutí bude pozitivní hodlá v nejkratší možné době vystoupit s holandským návrhem na zrušení chovu norků. Tento zákaz povede v Holandsku k ukončení ročního chovu asi 3 milionů norků na 200 farmách. Znamená to konec chovu všech kožešinových zvířat. Již dříve byly v Holandsku zakázány chovy lišek a činčil.

V listopadu 1999 britská vláda podala návrh zákona na zákaz chovu zvířat výhradně pro jejich kůži a zrušení dosavadních farem, jelikož jsou nemorální. Dánsko, Finsko, Francie, Itálie a Španělsko přišly s řadou námitek proti tomuto návrhu.V důsledku toho britská vláda nemohla přijmout tento návrh zákona půl roku a to do 12.června. Evropská komise nepřijala nyní žádná opatření proti předloženému návrhu. Pravděpodobně tedy nepovažuje námitky za platné. Předkládaný návrh zákona nepovede k ilegálním obchodním bariérám a není v kontradikci se současnou či zamýšlenou legislativou pro animal welfare.

Překlad tiskové zprávy holandské organizace Bont voor Dieren (Fur for Animals/Kožešina zvířatům) z 20. 6. 2000, Společnost pro zvířata

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info