Lidé utrácejí za potraviny, protože se jim zdají laciné

Ceny potravin v posledních měsících stagnují či dokonce klesají. Za loňský rok spotřebitelské ceny potravin ČR klesly o 4,8 procenta a ve značné míře tak podržely icelkovou míru inflace.

Letos lidé za potraviny vydávají z rodinných rozpočtů proti loňsku více peněz. Tyto větší útraty pomohly i růstu hrubého domácího produktu za první čtvrtletí o 4,4 procenta. Zvýšené nákupy se většinou netýkají pouze základních potravin, ale také různých pochutin, lahůdek a nápojů. Podle analytiků to souvisí se změnou stravovacích zvyklostí is růstem mezd. Řada lidí nahrazuje při nákupech levnější potraviny kvalitnějšími a dražšími druhy a specialitami. Své sehrávají i velké nákupy v hypermarketech a supermarketech, kde rodiny nakupují do zásoby i zboží, které nutně nepotřebují, ale jehož pořízení se jim v dané chvíli v rámci prodejních akcí jeví výhodné.

Údaje za čtvrt roku nejsou směrodatné

Olga Štiková z Výzkumného ústavu zemědělské ekonomiky varuje před přílišným optimismem. "Srovnávat první čtvrtletí bývá ošidné. Loni v tomto období byl propad cen i tržeb vůbec nejhlubší, výchozí základna je velice nízko," řekla Štiková Právu. I pro spotřebitele byl loňský rok mimořádně výhodný. Razantní pokles světových cen většiny agrárních komodit byl ještě znásoben konkurenčním bojem obchodních řetězců o rozdělení trhů. Ceny například drůbežího a vepřového masa, uzenin, ale i některých druhů konzervárenských výrobků, piva či nealko nápojů se dostaly na svá minima za celé období po liberalizaci cen. "Tento vývoj je dlouhodobě neudržitelný. Ceny potravin musí růst a porostou," tvrdí prezident Agrární komory ČR Václav Hlaváček. Vláda a politici by také podle něj měli najít odvahu lidem jasně vysvětlit, proč tomu tak musí být. "Je logické, aby ve státě, kde stále rostou ceny pohonných hmot, energií i dalších vstupů, ceny potravin meziročně klesaly?" - ptá se Jan Sýč z Agropolu, firmy zabývající se výkupem obilí a dalších agrárních komodit, která patří k největším věřitelům zemědělců, jimž kvůli nedostatku volných finančních prostředků poskytuje tzv. zelené úvěry.

Růst cen nebude patrně moc velký

V odhadech možného zvýšení cen jsou odborníci opatrní. Podle názoru Petra Havla z Farmářského centra, většina cenových pohybů ani letos nepřesáhne 5 až 10 procent. Pravděpodobně porostou ceny piva, nealkoholických nápojů, cukru, olejů. Kvůli oživení cen obilí zřejmě mírněji i ceny masných a mléčných výrobků. Místopředseda Svazu zemědělských družstev a společností Vlastimil Zika však upozorňuje, že asi třetina zemědělských podniků již o prodeji svých výrobků vůbec nerozhoduje, neboť vyrábí na dluh. "Žijí z měsíce na měsíc, po sklizni jen odevzdají obilí i další produkty věřitelům, čímž se snižují ceny ostatním podnikatelům," uvedl. Zemědělci kritizují nastavení zálohové ceny potravinářské pšenice Státním fondem tržní regulace. "Opět byla stanovena záloha ve výši 3300 korun s tím, že pokud fond prodá obilí lépe, vyplatí zemědělcům doplatek. Takto dělená cena nám sníží ceny krmného obilí, a tím podrží na uzdě i ceny živočišných výrobků," argumentuje Zika. O vyšší ceny se nyní hraje mezi prvovýrobci a zpracovateli potravin. Ceny konečné spotřeby obchodní řetězce drží na uzdě. Růst farmářských cen jatečných prasat se nelíbí řezníkům. Chovatelé v krátké době zvedli ceny ze 32 na 37 korun za kilogram živé hmotnosti. Je to dáno především menší nabídkou zvířat a oživením světových cen. Od začátku roku do konce května se podle údajů Českého statistického úřadu vyrobilo v ČR o 11,6 procenta masa méně než ve stejném období minulého roku.

Zelená pro neplatiče

Protože ceny v obchodech příliš nerostou, je zřejmé, kdo na tomto vývoji nyní nejvíc tratí. "Pokud zemědělci budou dál tlačit na pilu, přestaneme být solidární a začneme maso nakupovat v Evropské unii," pohrozil předseda Společenstva řezníků a uzenářů Čech, Moravy a Slezska Jaroslav Šebesta. Pokles spotřeby červených mas loni i letos plně vyvažuje růst spotřeby drůbežího masa. Loni stoupla o 13,3 procenta. V průměru už přesáhla 20,5 kilogramu na obyvatele a rok, čímž ČR dosáhla úrovně v zemích EU. Zemědělce i potravináře na nejvyšší míru rozhořčil nedávný postup poslanců, kteří z novelizovaného obchodního zákoníku na poslední chvíli vyškrtli pasáž o kontraktaci a povinnosti platit za rychloobrátkové potravinářské zboží ve stanovených lhůtách. "Je to skandální čin a další vítězství mafie neplatičů, jež nás vzdaluje Evropské unii. Jejich nehorázné praktiky tím mají u nás i nadále zelenou," dodal Hlaváček. Podle něj je zřejmé, čí zájmy vedly ruce zákonodárců. Vedle sucha další ránu zasadí podle Hlaváčka zemědělství pád Investiční a poštovní banky. Na ni byly svými úvěry napojeny mnohé velké potravinářské firmy i zpracovatelské obory.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info