Potravinářská komora založena

Potravinárská komora založena

Dnem 1. cervence letošního roku oficiálne zahájí svou cinnost Potravinárská komora CR (PK). Uvedl to na dnešní tiskové konferenci po valné hromade Potravinárského sdružení CR (PS) predseda sdružení a viceprezident PK Jaroslav Camplík.

PK byla podle jeho slov založena jako "Federace výrobcu potravin, nápoju a zpracovatelu zemedelské produkce" a jejími cleny jsou po dnešku všechny rozhodující profesní potravinárské svazy i jednotlivé významné potravinárské subjekty. PK tak podle Camplíka reprezentuje zhruba 85 procent tuzemského potravinárského prumyslu.

Mezi první kroky PK bude pritom podle Camplíka patrit takzvaná malá novela zákona o hospodárské a agrární komore, kde by chteli potravinári docílit rozšírení soucasných dvou komor o komoru potravinárskou. Legislativne pritom podle jeho slov nic nebrání tomu, aby potravinári meli svou komoru již ted. "Nyní však pujde o to najít pro tento název oporu v zákone," rekl viceprezident PK.

Valná hromada dnes podle Camplíka také zvolila orgány PK. Prezidentem se stal šéf Jihoceských mlékáren Milan Teplý, viceprezidenty Jaroslav Camplík, dosavadní predseda PS a Hynek Strnad ze zájmového sdružení KOLI. Vedení PK tvorí šesticlenná Rada predstavenstva - Jaroslav Šebesta zastupující rezníky a uzenáre, Antonín Motl za drubežáre, Oldrich Týr za cukráre a Martin Rupert za mlynáre. Predsedou peticlenné dozorcí rady je Pavel Podroužek.

"Mám nesmírnou radost, že se podarilo dát potravináre dohromady," konstatoval po založení PK Camplík. Informoval také, že do PK se hlásí rada dosud váhajících podniku, jako Stock Plzen, Budvar, Vitana Byšice, sdružení prumyslových lihovaru, ale také organizace jako Laktea, Výzkumný ústav potravinárský nebo Ceskomoravské sdružení organizací ZZN. Dosavadní PS na dnešní valné hromade zaniklo a veškerý svuj majetek vložilo do nove ustanovené PK.

Ta bude mít zhruba od 15. cervence sídlo na Praze 1, v Kozí ulici c. 4., kde chtejí potravinári zkoncentrovat sídla dalších zájmových a profesních sdružení svého oboru. Rocní rozpocet PK by mel podle reditele Karla Svobody cinit zhruba dva miliony korun, v prípade potreby dalších financních prostredku jsou však podle jeho slov clenové PK formou svých príspevku tento rozpocet navýšit.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info