Bývalý šéf Slušovic zproštěn obžaloby

Bývalý šéf Slušovic zprošten obžaloby

Okresní soud ve Zlíne dnes zprostil obžaloby bývalého predsedu slušovického Agrokombinátu Františka Cubu, který byl obžalován z neoprávneného podnikání v bývalé družstevní bance. Soucasne zprostil obžaloby bývalého reditele banky Arnošta Traxlera a Pavla Drhu, který vedl družstvo po transformaci. Obžalovaní se vzdali práva na odvolání, jež je možné do osmi dnu u Krajského soudu v Brne. Státní zástupce Jirí Vlasatý si tuto lhutu ponechal.

"K naplnení skutku trestného cinu je nutné prokázat i úmysl ho spáchat. Provedenými dukazy tato skutecnost nebyla prokázána," zduvodnil rozsudek soudce Ivan Holík.

"Rozsudek prokázal nezávislost soudu. Od pocátku jsem tvrdil, že trestní stíhání všech trí obžalovaných je neduvodné. Soud dnes rozhodl, že cinnost Cuby a jeho kolegu byla legitimní," rekl CTK Cubuv obhájce Milan Valašík.

Státní zástupce po lícení novinárum sdelil, že se zrejme odvolá. "Myslím si, že dokazování na zlínském soudu bylo tak podrobné, že už není co dokazovat. Lze ríci jen vinen nebo nevinen," reagoval Valašík.

Cuba a jeho dva drívejší spolupracovníci se podle obžaloby provinili tím, že bez souhlasu Státní banky ceskoslovenské umožnili v roce 1990 ve vnitropodnikové bance slušovického družstva vznik soukromých kont i pro klienty mimo družstvo.

Soudce Holík se tímto prípadem zabýval již v prosinci 1998, kdy uložil Cubovi soudním príkazem trest odnetí svobody na jeden rok s tríletou podmínkou; Drhovi a Traxlerovi uložil deset mesícu vezení také s tríletou podmínkou. Všichni tri se tehdy proti tomuto rozhodnutí odvolali. "V hlavním lícení jsem detailne prostudoval mnohem víc materiálu a vyslechl jsem hodne svedku," zduvodnil Holík zmenu puvodního rozhodnutí.

Nyní ctyriašedesátiletý Cuba se stal predsedou slušovického družstva v roce 1963 a zaostalý podnik zmenil v gigant s mnohamiliardovým obratem. Neomezil se jen na zemedelskou oblast, která koncem 80. let tvorila dokonce výrazne menšinovou cást družstevní produkce. Hlavní síly soustredil na pridruženou výrobu, napríklad stavebnictví, zpracování plastu, biotechnologii nebo produkci vlastní výpocetní techniky. Spolecenské zmeny v roce 1989 ale znamenaly pocátek postupného rozkladu "slušovického zázraku".

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info