Zlínský soud má vynést rozsudek v případu Františka Čuby

Zlínský soud má vynést rozsudek v prípadu Františka Cuby

Rozsudek nad bývalým predsedou slušovického Agrokombinátu Františkem Cubou, který je obžalován z neoprávneného podnikání v bývalé družstevní bance, má dnes vynést zlínský okresní soudce Ivan Holík. Spolecne s Cubou jsou stíháni bývalý reditel banky Arnošt Traxler a Pavel Drha, který vedl družstvo po transformaci.

Podle vyšetrovatelu vedla banka, o níž obžalovaní hovorí jako o zúctovacím stredisku družstva, mezi asi 10.000 úcty zamestnancu také 172 kont cizích osob. K tomu však nemela oprávnení Státní banky ceskoslovenské. Podle Cubova obhájce Milana Valašíka nebylo povolení nutné, protože družstvo nevyvíjelo bankovní cinnost.

Již loni v prosinci uložil soudce Cubovi soudním príkazem trest odnetí svobody na jeden rok s tríletou podmínkou. Drhovi a Traxlerovi uložil deset mesícu vezení s tríletou podmínkou. Všichni se odvolali a Holík narídil hlavní lícení. Obhájce požadoval pro klienty osvobozující rozsudek, státní zástupce Jirí Vlasatý navrhl trest ve výši soudního príkazu. Obžalovaným pritom hrozí až tri roky vezení.

Ctyriašedesátiletý Cuba tvrdí, že událost je promlcena, že nespáchal trestný cin a duvody stíhání vidí v politické oblasti. Po hlavním lícení CTK rekl, že pokud bude uznán vinným, odvolá se k vyššímu soudu.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info