Trendy v potravinářském maloobchodu
26.06.2000 | ÚZPI
Trendy v potravinárském maloobchodu
Struktura potravinárského maloobchodu se v následujících letech podstatne zmení. Nejnovejší švýcarské demografické studie potvrzují vzrustající pocet osamocených lidí, senioru a zamestnaných žen, dále zvýšenou orientaci na využití volného casu, což se odrazí na zmenách sortimentu i otevírací doby potravinárských prodejen. Stále více zboží se bude objednávat a nakupovat prostrednictvím internetu; k nemuž již v roce 2002 bude mít prístup každý ctvrtý Švýcar. Obchodníkum, kterí se temto trendum neprizpusobí, hrozí znacné potíže. V rámci velkých nadnárodních výrobních spolecností již nebude spotrebitel schopen rozeznat a urcit puvod kupovaného výrobku, navíc vysoký stupen komplexnosti výroby presahuje znalosti bežného spotrebitele (genové technologie, chemické prídatné látky). Zákazníci ocekávají záruky za kvalitu nikoliv od relativne málo známého výrobce, ale od obchodníka, u kterého zboží nakoupili. Rovnež vítají úrední potvrzení jakosti a nezávislé kontroly kvality. Velmi rychle roste trh s výrobky oznacených "Bio". Velký nárust se ocekává i u funkcních potravin a nutraceutik. Pres odpor evropských spotrebitelu rychle roste trh potravin vyrobených z geneticky upravených surovin (v roce 1994 4 mld. USD, v roce 2004 20 mld. USD). Podle soucasných prognóz vzrostou v prubehu príštích deseti let výdaje za stravování mimo domov ctyrikrát.
Lebensmittel-Technologie, 33, 2000, c. 1-2, s. 25-26 (-kop-)
Další články v kategorii
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)

Tweet



