Salb má brzy o vládnout celou Becherovku

Jen krucek chybí francouzskému kolosu Pernod Ricard, spolecnosti Patria Finance a Karlu Schwarzenbergovi, aby spolecne získali od státu zbývajících 59 procent akcií Becherovky.

PRAHA Nadnárodní spolecnost Salb klícový akcionár Karlovarské Becherovky získá zrejme zacátkem príštího roku od státu zbývající témer 60procentní podíl ve spolecnosti. Podle informací LN totiž k ovládnutí známé likérky zatím splnuje všechny státem požadované podmínky. Plánovanou transakci by nemela ohrozit ani žaloba kalifornské firmy Golden State Spirits. Ta požaduje po firme Jan Becher Karlovarská Becherovka pro porušení distribucní smlouvy náhradu škody ve výši trí milionu dolaru. "Celá vec se odehrála ješte pred privatizací a soucasní vlastníci ani zamestnanci s ní nemají nic spolecného," komentoval situaci mluvcí Becherovky David Binar, podle nehož spolecnost chybu uznává a bude se snažit vyrešit celý spor k oboustranné spokojenosti. Privatizacní smlouva podepsaná v roce 1997 ukládá spolecnosti vyrábet až do roku 2000 125 tisíc hektolitru bylinného likéru rocne, zvýšit export na 22 tisíc hektolitru a rocne vyprodukovat 120 tisíc hektolitru nealkoholických nápoju. "V lonském roce jsme dokonce s predstihem dosáhli všech stanovených parametru," rekl LN Binar. Úspechem je podle nej dodržení podmínky o urceném objemu prodeje ve výši 8,2 milionu litru na domácím trhu, který byl splnen koncem lonského roku.

"Tuzemské prodeje likéru dosáhly stejného objemu jako pred privatizací i navzdory tomu, že ceský trh s alkoholickými nápoji celkove poklesl zhruba o petinu," dodává Binar.

Výroba nealkoholických nápoju v Otovicích na Karlovarsku pritom privatizacní požadavek prekrocila o více než milion litru, když dosáhla zhruba trinácti milionu hektolitru. Splnení podmínek by nemel být problém ani letos. "Jsme rozhodnuti a hlavne schopni stanovené podmínky splnit beze zbytku," podotýká Binar. Podle nej by tedy nemelo zacátkem príštího roku nic bránit prodeji zbývajícího balíku státem držených akcií spolecnosti Salb.

Témer stoprocentní balík

Po získání tricetiprocentního podílu akcií a hlasovacích práv k jedenadvaceti procentum na prelomu let 1997 a 1998 získala spolecnost Salb (puvodne Vallue Bill), vlastnená francouzským gigantem Pernod Ricard, spolecností Patria Finance a Karlem Schwarzenbergem, nadpolovicní vetšinu, duležitou pro strategická rozhodnutí. V lonském roce pak Salb koupil dalších 6,69 procenta od reditele Becherovky Václava Lupínka a Restitucního investicního fondu. Dnes disponuje 36,69 procenta akcií ve vlastnictví a témer osmapadesáti procenty hlasovacích práv. V prípade splnení všech požadovaných podmínek získá dalších 59 procent akcií od FNM a bude držitelem 95,69procentního balíku. Stát za tuto transakci utrží celkove dve miliardy korun, z cehož už témer 700 milionu od spolecnosti Salb zinkasoval. Že není vize majitelu Becherovky nereálná, potvrzují také informace z tiskového odboru FNM, podle nichž fond už v polovine kvetna poslal žádosti na ministerstva financí a zemedelství, v nichž žádá o provedení auditu. Ty mají posoudit, zda byly skutecne podmínky privatizacní smlouvy splneny.

"V prípade, že obe ministerstva posoudí podmínky jako splnené, zacne fond pripravovat smlouvu o prodeji zbývajícího, devetapadesátiprocentního podílu," uvedla Lucie Králová z tiskového odboru FNM. Casový horizont, kdy se tak stane, ale LN nesdelila.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info