Na střední Moravě se přemnožily lišky
20.06.2000 | Moravskoslezský den
Zvěř trpí v důsledku sucha
Přemnožené lišky dělají starosti myslivcům na střední Moravě. Situace se rok od roku zhoršuje, a myslivci proto tyto šelmy, které v přírodě mimo člověka nemají přirozeného nepřítele, musejí střílet. Lišky se podílejí i na úbytku zajíců v lesích. Zvěř navíc těžko snáší nynější sucha a nemá dostatek potřebné vegetace. "Liška nemá přirozeného nepřítele a jedinou nemoc - vzteklinu - se nám podařilo úspěšně léčit. Myslivci nestačí početní stavy redukovat. Důvodů je však daleko více. Tato situace má navíc negativní dopad na drobnou zvěř. Když je totiž méně myší, liška se zaměří například na zajíce," konstatoval Jan Niedoba z referátu životního prostředí Okresního úřadu Prostějov. Odborníci se navíc shodují v tom, že tento problém přerostl v celoevropský. I když se vzhledem k vakcinaci vzteklina na Olomoucku již několik let neobjevila, právě zvýšený stav zvířat v této oblasti představuje určité nebezpečí. "Ve zvýšeném počtu existuje větší pravděpodobnost, že se objeví nemocné zvíře pocházející i z jiného regionu," uvedl Jiří Králík, ředitel Okresní veterinární správy v Olomouci. I přesto, že se to v hanáckých lesích liškami jen hemží, lidem prý žádné nebezpečí nehrozí. "Každé zdravé zvíře se člověku na sto honů vyhne. Napadení člověka liškou je velmi výjimečné," vyvrátil obavy Králík. Mimo přemnožení lišek se zvěř těžko vypořádává s panujícím suchem. "Nynější počasí je velmi nepříznivé. Především mladá zvěř totiž potřebuje dostatek vody. Již nyní očekáváme menší přírůstek, protože je méně vegetace," poznamenal Niedoba. Konkrétní škody se však v současnosti jen velmi těžko odhadují, protože uhynulá zvěř podléhá rychlému rozkladu. Myslivcům se proto většinou nedaří stanovit příčinu smrti.
Další články v kategorii
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)

Tweet



