Palas: Škody ze sucha musí řešit vláda

Poslanci se zdráhají použít na kompenzaci škod způsobených letošním suchem prostředky Pozemkového fondu ČR (PF). V rozhovoru pro AGRIS to uvedl předseda zemědělského výboru parlamentu Jaroslav Palas. "Pozemkový fond sice disponuje určitými prostředky, ale musíme si také uvědomit, že pokladna PF není bezedná, a kromě sucha může dojít i k jiným událostem, kdy budeme jeho prostředky potřebovat - tak jako v roce 1997 v případě povodí - takže určitá rezerva je na místě. Takže použít například miliardu z prostředků PF na kompenzaci těchto škod by znamenalo, že v letošním roce by sice byl PF v černých číslech, ale v příštím roce v červených," zdůraznil Palas.

Podle jeho názoru je v současné době v nalezení řešení a zdrojů na tahu ministerstvo zemědělství a Vláda ČR. "První krok řešení musí být z pohledu vlády - ty možnosti tam, podle mého názoru jsou," řekl doslova Palas. Zemědělský výbor přitom hodlá vládu k urychlenému řešení vybídnout.

Palas se také domnívá, že výdaje na kompenzaci škod ze sucha je možné řešit na úkor deficitu. "Situaci v bankách, která je mimořádná, řeší stát na úkor deficitu. Toto je také mimořádná situace, takže by bylo možné po dohodě v parlamentu volit stejný způsob, v rozsahu zhruba dvou miliard korun," konstatoval Palas. Stát podle něj přitom nebude kompenzovat všechny ztráty - podle Palase půjde zřejmě pouze o kompenzaci přímých škod spojených se zaorávkami a plochami, které jsou poškozeny z více než 70 procent.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info