Dozor nad mlékárnami se zvýší

Kontrola z Bruselu, která v uplynulém týdnu prověřovala v ČR mlékárny, přinesla pro Státní veterinární správu ČR (SVS) mnohá poučení. Jak totiž dnes informoval AGRIS tiskový mluvčí SVS Josef Duben, byly z kontrolovaných závodů ve dvou zjištěny takové závady, že jim SVS byla nucena okamžitě pozastavit možnost exportovat.

Podle ústředního ředitele SVS Josefa Holejšovského musí jít veterinární správě v první řadě o to, aby naše země neztratila důvěryhodnost a nebyly shledány důvody pro vyjmutí se seznamu těch zemí, které smějí exportovat do EU. "To je důležitější než počet závodů, které smějí vyvážet," zdůraznil Holejšovský.

Jak dále uvedl, orgány veterinárního dozoru se musejí stále zdokonalovat v kontrolní činnosti a z této kontrolní činnosti vyvozovat patřičné důsledky. Nedokonalá nedůsledná a vůči kontrolovaným provozům "ohleduplná" kontrola se může vymstít celé naší republice. Při dalším obdobném zjištění, jako v uplynulém týdnu, je docela dobře možné, že by naše republika mohla být vyřazena se seznamu zemí, které do EU mohou exportovat svou potravinářskou produkci.

"Státní veterinární správa nemůže strkat za někoho ruku do ohně a takzvaně vycházet někomu vstříc. Veterinární správa je pro EU autoritou, která potvrzuje, že závody splňují podmínky pro export dané příslušnou komoditní směrnicí Rady EU. V tomto případě tedy veterinární správa nerozhoduje na základě české legislativy, nýbrž certifikuje splnění podmínek dyných uvedenými směrnicemi Rady EU," konstatoval Holejšovský.

Podle Dubna již proto učinil ředitel SVS první kroky k ještě účinnějšímu veterinárnímu dozoru a požádal přitom, mimo jiné, také o pomoc a spolupráci Komoru veterinárních lékařů, jejíž prezident Jiří Krabička ji přislíbil.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info