Identifikace zvířat musí mít stejnou účinnost

Ani EU, ani Mezinárodní úřad pro nákazy (OIE) nemůže však nařídit způsob identifikace a značení hospodářských zvířat, ať jde o označování naušnicemi, tetováním nebo čipy, popřípadě jinak, může však požadovat stejnou účinnost použitého značení. To je podle tiskové mluvčího Státní veterinární správy ČR (SVS) Josefa Dubna jedním ze závěrů 68. generálního zasedání OIE v Paříži, které proběhlo koncem letošního května.

Jednání se podle Dubna zúčastnilo 133 šéfů veterinárních správ zemí sdružených v této organizaci, šest "pozorovatelských" zemí a také nevládní organizace jako FAO, WHO a WTO. Za naši republiku se zúčastnil Josef Holejšovský, ústřední ředitel SVS a Josef Vitásek, vedoucí odboru ochrany zvířat a pohody zvířat.

"Jedním z hlavních témat jednání bylo také šíření zvířecích onemocnění. Informace je možné získat na webové stránce OIE (www.oie.int).

Dalším tématem byla prevence onemocnění v "akvakulturách", tj. u ryb, ústřic apod. Nás se ale více týkala témata následující, například profylaxe tuberkulózy domácích a volně žijících zvířat, i když o té lze říci, že je v podstatě veterinárně zvládnutá.

Velkým problémem je dnes identifikace zvířat a způsoby jejich značení. Současný hlavní trend EU identifikovat každé zvíře a moci identifikovat výrobek prakticky až na stůl spotřebitele je cílem, kterého lze dosáhnout různými cestami. Během zasedání OIE probíral Josef Holejšovský se šéfem veterinární správy Velké Británie bezpečnostní systém DBSE, který má za cíl zabránit proniknutí BSE do potravního řetězce. Josef Holejšovský přislíbil vyslat do Velké Británie s cílem ověřit účinnost tohoto systému s největší pravděpodobností vedoucího odboru veřejného zdraví, Milana Malenu.

Na pořadu jednání bylo též zvolení nového generálního ředitele OIE na období 2001 až 2005. Bude jím dosavadní zástupce generálního ředitele pro potraviny ministerstva zemědělství Francie, Bernard Vallat, zkušený francouzský veterinární odborník.

Podle Josefa Holejšovského je pro nás důležitý dokument, který předložila Komise pro standardizaci laboratorních postupů. Naše všechny veterinární laboratoře budou s těmito návrhy a doporučeními seznámeny. Jde o požadavky na laboratoře provádějící testy pro diagnostiku infekčních onemocnění zvířat, a to ať jde o bakteriologii, virologii a serologii. Státní veterinární správa bude požadovat po referenčních laboratořích, aby ze své činnosti vypracovávaly odborné rešerše o těch šetřeních na které mají registraci.

Požadavkem EU a naším cílem je důvěryhodnost státního veterinárního dozoru a účinnost veterinární péče.Dalším důležitým sdělením pro zpracovatelské potravinářské závody je, že do zemí EU mohou exportovat i závody s malou kapacitou, samozřejmě za podmínky, splňují-li požadavky pro export včetně veterinárních. Musí tedy splnit hygienické a technologické podmínky jako závody s velkou kapacitou. Liší se pouze kapacitou produkce," uvedl Duben.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info