Na liberalizaci obchodu ČR vydělá

Na jedná straně možné ztráty českého zemědělství v objemu zhruba 320 milionů korun, na straně druhé ale možnost zvýšení tržeb až o 540 milionů korun - to je výsledek jednání mezi ČR a EU o liberalizaci agrárního obchodu v rámci takzvané "dvounulové varianty".

Informoval o tom na tiskové konferenci v úterý 13. června ministr zemědělství Jan Fencl. Podstatou dohody je přitom snížení celních bariér při obchodu s vybraným sortimentem zboží a tedy vytvoření lepších podmínek pro naše exportéry na trhy EU.

"Naši exportéři mohou jít například u vepřového masa do EU s cenou o 14,80 koruny za kilogram nižší, u drůbeže o 8,40, u sýrů o 28,5 koruny, a to jsou jen ty základní informace," konstatoval ministr.

Princip liberalizace podle Fencla přitom spočívá v tom, že naši exportéři v současné době prodávají zemědělské produkty v celní ochraně za nějakou cenu x, a díky vyjednaným podmínkám od chvíle, kdy dohoda mezi ČR a EU vstoupí v platnost, mohou toto zboží prodávat za cenu levnější o zmíněné částky.

"Tím jim dáváme šanci, aby se tohoto obchodování zhostili. Pokud je ale tato možnost neosloví a oni se do toho nepustí, pak nemá smysl pokračovat v liberalizaci vzájemného obchodu. To je nejdůležitější informace, která by měla zaznít," zdůraznil ministr.

Podle jeho dalších slov by bez iniciativy našich exportérů neměla vyjednaná liberalizace efekt, protože také ČR musela snížit celní ochranu, takže také EU má lepší podmínky pro dovoz svého zboží do ČR.

Liberalizace, na které se ČR dohodla s Evropskou komisí, by měla platit od prvního července letošního roku. Současné preferenční kvóty s množstevním omezením budou od tohoto data nahrazeny u některých položek bezcelními kvótami, ostatní zůstanou beze změny.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info