Jaké jsou podmínky pro chov cizokrajných zvířat?

Kdo chová nebo chce chovat cizokrajná zvířata, měl by je registrovat, nikoli však u orgánů Státní veterinární správy, jak by se někdo mohl domnívat, ale podle zákona č. 16/1997 Sb. tato činnost spadá do kompetence Ministerstva životního prostředí. Informoval o tom tiskový mluvčí Státní veterinární správy ČR (SVS) Josef Duben s tím, že registraci podle tohoto zákona provádějí odbory životního prostředí příslušných okresních úřadů nebo magistrátů.

"Vzhledem k tomu, že tato povinnost vyplynula schválením zákona, mohli ti, kteří neměli potřebný doklad CITES o nabytí zvířete zaregistrovat bez problémů dodatečně k datu 30. 9. 1997. CITES je mezinárodní úmluva o podmínkách dovozu a vývozu ohrožených druhů volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin.

Dnes už musí každý majitel cizokrajného zvířete mít všechny potřebné doklady o nabytí a dovozce musí pochopitelně splnit dovozní podmínky, které obdrží od příslušné okresní nebo městské veterinární správy. Chce-li dovézt zvíře uvedené na seznamu CITES, musí získat povolení Ministerstva životního prostředí. Ten, kdo si u nás zvíře koupí, registruje je na referátu životního prostředí. Jedině, jde-li o nebezpečný druh zvířete, tak na základě zákona č. 16/1997 a vyhlášky 75/1996, kde jsou tyto druhy uvedeny, referát životního prostředí toto nahlásí příslušné okresní nebo městské veterinární správě.

Z důvodů ochrany zvířat, jejichž chov vyžaduje splnění zvláštních podmínek je podle § 13, zákona na ochranu zvířat ( 246/1992 Sb.) povinen každý, kdo chová "nebezpečný druh zvířat", tj. takový druh zvířat. který vzhledem ke svým biologickým vlastnostem má zvláštní nároky a může v některých situacích ohrozit zdraví nebo život člověka, který se pak může dopustit týrání jedince tohoto druhu (druhy stanoví již citovaná vyhláška č. 75/1996 Sb.) požádat okresní veterinární správu o schválení podmínek chovu místně příslušnou okresní nebo městskou veterinární správu. Povolení se vydává při splnění přiměřených podmínek pro zachování fyziologických funkcí zvířete a zajištění jeho biologických potřeb tak, aby nedocházelo k bolesti, utrpení nebo poškození zdraví zvířete a pokud byla učiněna opatření proti jeho úniku. Další podmínkou je, že osoba, která zvíře chová umožní orgánům veterinární správy minimálně alespoň jedenkrát za rok inspektorům veterinární správy kontrolu podmínek v nichž jsou zvířata chována. Při nesplnění podmínek může být uvedené povolení odebráno. Chov nebezpečného druhu bez splnění uvedeného postupu je přestupkem, který může být pokutován do výše 15 000 Kč.

Rovněž zákon č. 16/1997 Sb. stanoví také možnost postihu těch, kteří povinnost registrovat exotická zvířata nedodrží. Ten, kdo takový druh neregistruje (podle § 23 zmíněného zákona) se vystavuje nebezpečí, že mu může být uložena pokuta až jeden milion korun.

Povinnost registrace cizokrajných zvířat odpovídá podmínkám, které pro jejich chov je i v zemích EU. Smyslem je, aby se zamezilo černému obchodu, zejména s chráněnými živočichy, zejména těmi uvedenými na seznamu CITES," uvedl Duben.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info