Zemědělci: Za kolik bude pšenice?

Zemedelci: Za kolik bude pšenice?

Rada Státního fondu tržní regulace rozhodne o zmene intervencního nákupu

Pestitelé, ale i výkupní organizace ocekávají, že stát nastaví intervencní cenu za pšenici na úrovni 3300 korun za tunu.

V pondelí by mela Rada Státního fondu tržní regulace v zemedelství (SFTR) konecne rozhodnout o výši ceny, za kterou bude stát intervencne nakupovat potravinárskou pšenici od zemedelcu. Ta je duležitým signálem pro tvorbu cen i ostatních obilovin vcetne krmných, jejichž výše pak ovlivnuje ceny masa.

Rada fondu se pravidly intervencního nákupu pšenice z letošní sklizne zabývala již dvakrát a podle informací z techto jednání uvažuje o zmene zpusobu oproti predchozím rokum. Clenové rady zrejme rozhodnou o casove a množstevne neomezeném nákupu zmínené komodity, pricemž SFTR by obilí nakoupené od zemedelcu za intervencní cenu prodával prubežne, nikoli až po ukoncení nákupu, jak to cinil dosud. Na žádném z jednání rady fondu však ješte nedospeli její clenové ke shode o tom nejduležitejším - za kolik bude stát vykupovat. Podle jednoho z clenu rady, který si ale neprál být jmenován, však nastal mezi všemi cleny konsenzus o cene již toto pondelí. Proti prý byl pouze predseda rady - ministr zemedelství Jan Fencl. "Nelíbilo se mu, že se do médií dostala informace, že clenové rady jsou pro cenu 3300 korun za tunu, což je urcitý kompromis mezi požadavky zemedelcu a možnostmi rozpoctu SFTR. Naopak navrhoval cenu 2000 až 2500 korun," uvedl zdroj. Ostatní clenové, byt prý s podivem, tak nakonec souhlasili, aby se o cene rozhodlo až príští týden. Za optimální považuje cenu 3300 korun za tunu napríklad predseda Zemedelského družstva Krásná Hora Jirí Zelenka, který v rade zasedá. "Neco na tom pravdy je," uvedl na dotaz, zda ministr skutecne navrhoval tak nízkou cenu. Nikdo z oslovených clenu rady si nedokázal vysvetlit, proc by mel stát zemedelcum platit tak málo v dobe, kdy tržby za suchem poškozenou úrodu jsou pro valnou cást prvovýrobcu jediným významnejším zdrojem príjmu, kterými mohou hradit své závazky. "Taková cena by v této situaci priblížila mnoho podnikatelu ke krachu," dodal zdroj z rady. Stát totiž predstavuje pro pestitele nejvýznamnejší odbyt obilovin.

Stanovení intervencní ceny zatím vždy bylo kritizováno naopak za to, že stát vyslyšel volání zemedelcu po vyšší cene. "Cím více stát na intervenci dával, tím vyšší byly ztráty SFTR, protože nemohl obilí prodat se ziskem," rekl vcera HN Jan Sýc ze spolecnosti Agropol. Také on považuje cenu 3300 korun za tunu pšenice za odpovídající soucasné situaci na trhu.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info