Dovolená na statku není zatím tak v módě

Dovolená na statku není zatím tak v móde

REKLAMA / Loveckou i jezdeckou turistiku na Ceskokrumlovsku vyhledávají vetšinou cizinci.

"Do budoucna bychom naši nabídku informací o agroturistická strediska rádi rozšírili. Zatím v ní ale chybí," konstatuje pracovník Infocentra v Ceském Krumlove Josef Halácek a dodává, že by se o agroturistiku zajímali asi jen cizinci: "Jsou na to zvyklí. U nás má z minulých dob každá rodina chalupu, nebo chatu - a vyhazovat peníze za dovolenou na statku není zatím v móde."

Spolecnost Agrowald, která hospodarí na Vyšebrodsku, provozuje jako odnož lesnicko-zemedelské cinnosti loveckou turistiku. Vetšinou pro zahranicní zájemce organizují ve vlastních honitbách nahánky na cernou zver, lovy na muflony, danky i srnce. V dohledné dobe nabídne klientum možnost videodokumentace jejich lovu. Rýsuje se také brzké provozování poznávací turistiky v lesích, kde Agrowald hospodarí. Takže si prírodomilci budou moci filmovat zver z posedu nebo absolvovat safari (pešky, ci v konském povoze) za úcelem pozorování zvere v oborách.

"I když své služby verejnosti prezentujeme i prostrednictvím Internetu, podle mne nám nejlepší reklamu delají spokojení zákazníci," tvrdí reditel lesnické divize Agrowaldu Roman Urbanec.

Jezdí hlavne cizinci

"Základní zpusob, jak o sobe dáváme vedet, jsou kvalitní informacní tabule podél silnic v okolí. Mezi hosty šíríme prospekty, prezentujeme se také v zahranicních casopisech pro rajtáky nebo na konských výstavách," vyjmenovává majitel rodinné farmy Metlice nedaleko Rožmberka Jan Likler zpusoby, jak dává o svém agroturistickém podniku vedet. Jeho rodinu a dva zamestnance živí chov 140 krav bez tržní produkce mléka a provozování jezdecké turistiky. Zájemcum o vyjíždky do prírody je na Metlici k dispozici osmnáct koní, ubytovací i stravovací zázemí v podobe malého penziónu.

"Orientujeme se hlavne na zahranicní turisty. Za týden pobytu s každodenním nekolikahodinovým jezdeckým programem - a plnou penzí - chceme kolem trinácti tisíc korun. Za ty peníze jedou prumerní Ceši radeji k mori. Bohatší podnikatelé zase vetšinou nemají cas. Ale veríme, že doba, kdy bude agroturistika více populární i pro naše lidi, brzy prijde," ríká Jan Likler.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info