WTO: Znovu o banánech a hovězím

WTO: Znovu o banánech a hovezím

Spory mezi Evropskou unií a Spojenými státy týkající se obchodních prekážek se zintenzívnují. Patnáctka nyní podala u Svetové obchodní organizace (WTO) stížnost, která je namírena proti chystanému plánu Americanu uvalit sankce na zboží z unie v rámci sporu o politiku EU v oblasti obchodu s banány a dovozu hovezího masa pocházejícího ze zvírat krmených umelými preparáty.

Unie žádala u obchodní organizace konzultace s Washingtonem, což bývá obvykle první krok ve všech sporech, kterými se WTO zabývá. Jsou-li taková jednání úspešná, muže to v konecném dusledku zabránit skutecné obchodní válce, protože rozdílné pohledy vetšinou vyreší zvláštní výbor pro rešení sporu.

Americký Kongres Clintonovu administrativu požádal, aby pravidelne uvalovala sankce na zboží z Evropské unie v rámci dlouhodobých sporu týkajících se dovozu banánu do Evropy a jedenáct let trvajícího zákazu na dovoz hormonálne ošetrovaného hovezího masa. Evropská unie však argumentuje tím, že krok Spojených státu jde proti zásadám WTO, vývozcum i dovozcum ztežuje podmínky a má mnohem vetší dopady než protiopatrení ze strany Svetové obchodní organizace.

WTO vznikla v roce 1995 jako nástupnická instituce Všeobecné dohody o clech a obchodu (GATT). Programove prosazuje likvidaci obchodních bariér a reší stížnosti a spory týkající se uplatnování techto prekážek.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info