Agrární obchod s EU bude volnější

Českým zemědělcům se liberalizací agroobchodu s Evropskou unií otevírá prostor pro zvýšení vývozu zboží s nulovým clem. Vyplývá to z předkládací zprávy návrhu na zavedení nových koncesí pro dovoz některých zemědělských a potravinářských výrobků z EU, který včera schválila na návrh Ministerstva zemědělství vláda.

Ministr zemědělství Jan Fencl na včerejší tiskové konferenci zároveň dodal, že v důsledku tohoto kroku by se měly ročně snížit příjmy státního rozpočtu o nevybraná cla, a to o 320,4 milionu korun. V závislosti na vývoji obchodní výměny však může být snížení příjmů státního rozpočtu kompenzováno právě zvýšeným vývozem.

Nové koncese pro některé zemědělské výrobky, na kterých se dohodla ČR s Evropskou komisí na začátku května, by se měly začít uplatňovat od 1. července. Smluvené koncese ve formě bezcelních kvót u některých položek nahradí nynější preference s množstevním omezením. Ostatní preference z Evropské dohody zůstanou zachovány. V případě existující koncese EU pro dovozy živých prasat, vepřového a výrobků z ČR zůstane zachována pouze preference pro dovoz prasat ve formě celní kvóty 1500 tun s preferenčním clem 20 procent ze smluvního cla EU.

Opatření nebudou vyžadovat dodatečné výdaje ze státního rozpočtu. Navrhovaná liberalizace je přípravou českých výrobců i výrobců EU na podmínky jednotného trhu v období před vstupem do ČR do EU.

Význam členských zemí EU pro agrární vývoz ČR v loňském roce vzrostl. Podíl hodnoty exportu do EU na celkovém agrárním vývozu ČR vzrostl v loňském roce meziročně z 30,9 procenta na 38,6 procenta. Hodnota tohoto vývozu do EU se zvýšila také absolutně, a to o 2,7 miliardy korun (25,7 procenta). Naproti tomu agrární dovoz ze zemí EU zaznamenal v roce 1999 meziroční pokles, což znamenalo snížení záporné bilance obchodu s těmito zeměmi o 3,2 miliardy korun (17 procent).

Za první čtvrtletí tohoto roku vzrostl dále agrární export ČR do EU meziročně o 1,3 miliardy korun (49,8 procenta), přičemž dovoz z EU vzrostl pouze o 2,7 procenta.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info