Med jako alternativní sladidlo
02.06.2000 | ÚZPI
Med je funkční sladidlo obsahující určité množství vitaminů, minerálních látek a antioxidantů. V kysaných mléčných výrobcích podporuje růst bifidobakterií, v pekařských výrobcích napomáhá udržovat vlhkost a vláčnost střídky a přispívá k vytváření žádoucího zabarvení kůrky výrobků. Je vhodným alternativním sladidlem kupříkladu pro bagely a plo-chý chléb. U bagel se použitím medu zlepšuje vzhled kůrky, textura střídy a celkový chuťový vjem finálního výrobku. Bagely s přídavkem 6 % medu v receptuře byly spotřebiteli hod-noceny, pokud se týká aromatu, chuti a celkové jakosti, v porovnání s bagelami obsahujícími bílý krystalový, nebo surový cukr, mnohem výše.
Food Processing, 61, 2000, č. 3, s. 70. (-kop-)
Další články v kategorii
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Babiš vloží Agrofert do fondu RSVP Trust (23.12.2025)
- Tento legendární stroj měnil venkov: Příběh nejrozšířenějšího traktoru Evropy (23.12.2025)
- Letos se objevilo ve velkochovech deset ohnisek ptačí chřipky, stejně jako loni (22.12.2025)

Tweet



