Regulace trhu má být ještě silnější

Regulace trhu má být ješte silnejší

Sucho zcela ponicilo plodiny na témer 53 tisících hektarech zemedelské pudy

Stát chce po vzoru EU zrídit instituci, která má mnohem více regulovat trh a pocítá s kvotací klícových zemedelských komodit. Podle odborníku ale existuje v samotné EU velký tlak na jejich co nejrychlejší zrušení.

Ministerstvo zemedelství již zná dopady nepríznivého pocasí na porostech rostlinných komodit. Komisari, kterí meli za úkol zjistit, jak velké plochy zemedelských plodin budou zaorány, vcera zverejnili, že zemedelská puda byla takto poškozena na necelých 53 tisíc hektarech. Kvuli suchu zaorají zemedelci 52,9 hektaru pudy. Rolníci už zaorali 33 155 hektaru a do 10. cervna zaorají dalších 19 754 hektaru zemedelských plodin.

Výsledky první fáze šetrení škod zpusobených suchem na zemedelských plodinách dále ukazují, že nejvíce poškozenou plodinou je mák. Zaorávky máku do ministerstvem urceného data dosáhnou 22 194 hektaru. Následují obiloviny s 11 329 hektary, z nichž približne dve tretiny tvorí podle ocekávání obiloviny jarní. Repka bude zaorána na celkem 6440 hektarech, cukrovka na 1778 a kukurice na 1487 hektarech orné pudy. Ministerstvo zemedelství také zahájilo již druhou fázi šetrení, kde mají být zjišteny porosty se 70procentním poškozením. Výsledky by mely být k dispozici príští týden.

Závery obou techto šetrení mají být podle vyjádrení ministra zemedelství Jana Fencla z minulého týdne podkladem pro prípadnou pomoc státu. S nejvetší pravdepodobností nebudou mít zemedelci s méne poškozenými porosty nárok na významnou pomoc. "V žádném prípade cástka, o které budeme uvažovat, nebude predstavovat úhradu významné cásti ztráty zemedelcu. Bude mít spíše charakter jakéhosi prátelského gesta," rekl minulou stredu ministr Fencl po setkání s prezidentem republiky Václavem Havlem.

Ackoli si ekonomové nemyslí, že by sucho melo výraznejší vliv na ceny potravin, ze vcerejšího rozhodnutí Rady Státního fondu tržní regulace v zemedelství (SFTR) vyplynulo ocekávání mírného rustu výkupních cen obilovin. Rada SFTR by na jednom ze svých príštích zasedání mela schválit návrh na casove a množstevne neomezený intervencní nákup potravinárské pšenice. Podle úcastníka vcerejšího zasedání Rady, clena vedení Asociace soukromého zemedelství Josefa Stehlíka, panuje v Rade fondu ocekávání vyšší poptávky po potravinárské pšenici než v uplynulých letech. "Adekvátne by mela mírne vzrust i její cena," rekl vcera Stehlík. V letošním roce se totiž také kvuli suchu predpokládá, že klesne kvalita úrody a cást potravinárské pšenice se prekvalifikuje na krmnou pšenici. Rada SFTR zrejme rozhodne o minimální cene pro zmínený intervencní nákup ve výši 3300 korun za tunu. Podle odborníku by tato cena vyhlášená státem jako smerná (protože ovlivnuje cenu prakticky všech dalších obilovin), byla adekvátní situaci na trhu. SFTR byl v minulých letech kritizován za "prestrelení" ceny, když napríklad v roce 1998 vyhlásil cenu 4000 korun za tunu, aniž by na prodeji vykoupených komodit vydelal.

Stát chce pritom zavést mnohem tvrdší regulaci trhu zemedelských komodit, vcetne kvót. Vláde se spolu s poslanci KSCM a KDU-CSL zrejme podarí prosadit v Parlamentu zákon o intervencním fondu, jež má být nástupcem SFTR a se zavádením kvót pocítá. Kvotaci zemedelských produktu se ale EU, na kterou se vláda odvolává, již delší dobu snaží zrušit. "Je velmi pravdepodobné, že mechanismus kvotace zruší EU dríve, než to ve skutecnosti vypadá," informoval vcera o záverech jednání francouzských producentu mléka s našimi experty internetový zpravodaj agris.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info