Obory více spjaté s prvovýrobou čeká restrukturalizace
29.05.2000 | Agris
Obory více spjaté s prvovýrobou ceká restrukturalizace
Potravinárské obory, které úzce navazují na zemedelskou prvovýrobu, jako je mlékárenský ci masný prumysl, ceká restrukturalizace, která zrejme povede k uzavrení nekterých v soucasnosti vyrábejících kapacit. V rozhovoru pro AGRIS to uvedl Josef Mezera z Výzkumného ústavu zemedelské ekonomiky (VÚZE).
Podle poznatku VÚZE zustanou ze stávajících potravinárských subjektu v budoucnosti na trhu šanci pouze takové, jejichž výrobní prostredí bude odpovídat technickým parametrum, které dnes vyžaduje Evropská unie, soucasne ale budou muset dosáhnout lepších ekonomických výsledku a musí se zlepšit jejich celková ekonomická situace. Obory s vyšším stupnem finalizace zemedelských produktu jsou pritom podle VÚZE v lepší pozici, protože již do znacné míry prošly restrukturalizací a mají tak šanci uspet v globální konkurenci s vyspelými státy. Jde napríklad o nápojárství, výrobu cukrovinek, ale také o pekárenský prumysl, zejména v prípade vetších prumyslových pekáren.
Situace tuzemského potravinárského prumyslu není podle poznatku VÚZE nijak valná. Podniky, splnující parametry zahranicního obchodu, tvorí z celkového poctu potravinárských subjektu asi dvacet procent, z financne - ekonomického hlediska je situace ješte horší. Podle Jaroslava Dvoráka navíc není ani pravidlem, že podniky, které investují, napríklad do nových technologií, jsou na tom dobre. "Zdá se, že zabezpecení ISO norem a dalších certifikátu jsou realizována i podniky, které by se, pokud by v nich budoucnosti nenastala nejaká výrazná zmena napríklad vstupem externího kapitálu, vstupu do EU stejne nedožily," konstatoval Dvorák.
Další články v kategorii
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Babiš vloží Agrofert do fondu RSVP Trust (23.12.2025)
- Tento legendární stroj měnil venkov: Příběh nejrozšířenějšího traktoru Evropy (23.12.2025)
- Letos se objevilo ve velkochovech deset ohnisek ptačí chřipky, stejně jako loni (22.12.2025)

Tweet



