Belgie ujišťuje, že PCB už nehrozí

Belgie ujištuje, že PCB už nehrozí

Vcasným zásahem se podarilo zabránit, aby se do potravního retezce dostaly produkty ze zvírat, u kterých po 20.dubnu vzniklo podezrení, že požila kontaminované krmivo. Hlavní zásluhu na tom má uplatnování Programu sledování kontaminantu jak v krmivech tak v potravinovém retezci, ke kterému v Belgii pristoupili po lonských zkušenostech s dioxiny. Vyplývá to z prohlášení ministerstva zemedelství Belgického království o výskytu PCB, které obdržela Státní veterinární správa CR (SVS), o nemž AGRIS informoval tiskový mluvcí SVS Josef Duben.

"Program známý pod názvem "CONSUM" je zameren na stálé monitorování surovin urcených k výžive zvírat tj. i krmných smesí. Cílem je vcasná detekce možné kontaminace a nastartování systému vcasného varování. Práve na jeho základe je možné zamezit pruniku kontaminantu - cizorodých látek v nebezpecném množství do potravního retezce. Program CONSUM zahrnuje všechny výrobce surovin do krmných smesí a všechny mísírny krmiv.

Práve ve výrobne Bauduin-Cambier bylo v krmivech zjišteno nekolikanásobné prevýšení normy obsahu PCB. Výrobna byla uzavrena a všechna zvírata, která jsou v podezrení, že po 20. 4. byla krmena smesmi se zvýšeným obsahem PCB, jsou vyloucena z potravního retezce. Proc toto datum, 20. duben? Proto, že to je poslední den, kdy v šetrení programu CONSUM ješte byly negativní výsledky," uvedl Duben.

Informace, které belgické ministerstvo zemedelství podalo všem zastupitelským úradum, potvrzují, že opatrení, která úrady prijaly, byla ucinena vcas. Našim spotrebitelum tak v žádném prípade nebezpecí nehrozí. Je na míste poznamenat, že Státní veterinární správa CR pravidelne v potravním retezci sleduje výskyt cizorodých látek, mezi které PCB samozrejme patrí, a je schopna též v prípade nebezpecí prijmout odpovídající opatrení.

(O výsledcích sledování cizorodých látek v produktech živocišného puvodu porádá SVS CR dne 30. 5. ve 14 hodin v budove Mze CR tiskovou konferenci.)

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info