Struč.informace o výskytu škodl.organismů č.7 za 15.-21.5. 2000

Stručná informace k výskytu škodlivých organismů (choroby a škůdci) č. 7 za období 15.5. - 21.5. 2000

Počasí

Problematika velmi teplého a suchého počasí s výrazným srážkovým deficitem pokračovala i ve sledovaném období. Ke zlomu došlo ke konci týdne, kdy se projevil příchod chladnějšího a vlhčího počasí se srážkami.

Na lehkých půdách a výslunných místech došlo (zejména v jihomoravské oblasti)

k nevratnému poškození. Vývoj vegetace i některých škůdců je o 2 - 3 týdny dopředu oproti normálu. Špatně působí půdní herbicidy.

Obilniny

Vlivem suchého počasí docházelo k zasychání odnoží a třetího listu na hlavních stéblech, k redukci odnoží a nepravidelnému vzcházení jarních obilovin.

Střední výskyt padlí travního (Erysiphe graminis) byl zjištěn na ozimé pšenici v okr. KL, PB, RA ve středočeské oblasti; lokálně střední výskyt byl zjištěn v jižní části okr. PR a v okr. SU (i na praporcovitých listech) v severomoravské oblasti a Slezsku; lokálně silný výskyt byl zaznamenán v okr. RK okr. TU (Dolní Kalná, Lánovsko) ve východočeské oblasti; střední až silný výskyt trvá na ozimých obilninách v okr. BO, BV, HO, JI, UH, ZR

v jihomoravské oblasti na náchylných odrůdách.

V jarním ječmeni byl zaznamenán lokálně střední výskyt v okr. KT v západočeské oblasti, v severní a severovýchodní části okr. OP a v jižní části okr. PR v severomoravské oblasti a Slezska; silný výskyt byl zjištěn v okr. JC (Robousy, Dobrá Voda, Nemyčeves)

ve východočeské oblasti.

V hustých a vzrostlejších porostech jarního ječmene byl zjištěn střední výskyt v okr. KL, PB, RA ve středočeské oblasti. V okr. KH bylo zaznamenáno až 50 % porostů neodnožených, i když již porosty sloupkují.

Střední výskyt hnědé skvrnitosti (Pyrenophora teres) byl zjištěn v jihovýchodní části okr. BN v jarním ječmeni ve středočeské oblasti; lokálně střední výskyt byl zaznamenán v severovýchodní části okr. BR, jižní části okr. NJ a jižní části okr. PR.

Ojediněle střední výskyt byl zjištěn v ozimém ječmeni v severní části okr. JS a v jižní části okr. SU.

Lokálně střední výskyt rzi pšeničné (Puccinia recondita f. sp. tritici) byl zjištěn

v ozimé pšenici a v ozimém ječmeni v okr. BN a KL ve středočeské oblasti, v okr. BK, BV v jihomoravské oblasti v ozimých obilninách.

Lokálně střední výskyt rzi plevové (Puccinia striiformis) byl zaznamenán v okr. BN a KL ve středočeské oblasti v ozimé pšenici a v ozimém ječmeni.

První výskyt rzi ječné (Puccinia hordei) byl zjištěn v jarním j ečmeni v okr. NJ v severomoravské oblasti a Slezsku. Silný výskyt rzi žitné (P. dispersa) byl zaznamenán v ozimých obilninách v okr. HO v jihomoravské oblasti.

První výskyt mšice kyjatky travní (Metopolophium dirhodum) byl zjištěn v okr. KL ve středočeské oblasti v ozimé pšenici a v ozimém ječmeni.

Střední až lokálně silný výskyt plodomorky pšeničné (Contarinia tritici) byl zaznamenán v okr. HO, VY v jihomoravské oblasti a předpokládá se další zvýšení intenzity napadení.

Lokálně střední výskyt vajíček a larev kohoutka černého a modrého (Oulema melanopus a Oulema lichenis) trvá v okr. KL, KO, PH na ozimé pšenici ve středočeské oblasti; ojediněle střední až silný výskyt v jižní části okr. SU a v severní části okr. JE severomoravské oblasti a Slezska.

V jarním ječmeni byl zjištěn střední výskyt larev v severovýchodní části okr. BR

v severomoravské oblasti a Slezsku; střední až silný výskyt v okr. BK, BO, BV, HO a ZN

v jihomoravské oblasti.

Střední výskyt hraboše polního (Microtus arvalis) byl zaznamenán v jarním ječmeni v okr. SY (Záhradí) ve východočeské oblasti.

Bob obecný

Silný v. mšice makové (Aphis fabae) byl zjištěn v okr. TU (Dolní Brusnice), PV, VY, ZN, ZR, KI, NJ (jih), OP, PR (jih), VS (sever).

Silný v. listopase čárkovaného (Sitonia lineatus) byl zaznamenán v okr. DO.

Hrách zrnový

Silný v. třásněnky hrachové (Kakothrips robustus) byl zjištěn v okr. JC (Vokšice).

První v. kyjatky hrachové (Acytrhosiphon pisum) byl zjištěn v okr. UH, OP, PR.

Silné poškození listopasem čárkovaným (Sitona lineatus) byl zjištěn v okr. OL, PR, OP, BR, SU.

Řepka ozimá

Silný v. krytonosce šešulového (Ceutorrhynchus assimilis) byl zjištěn v okr. OP (sever, severovýchod), SU (jih).

Silný až kalamitní napadení šešulí s množstvím larev bejlomorky kapustové (Dasyneura brassicae) byl zaznamenán v okr. KH (Čáslav, Močovice, Petrovice I); silný výskyt v okr. JC (Moravčice), PR (jih, střed), OL (jih, jihovýchod), OP (sever, severovýchod), SU (jih).

Mák

Působením sucha pokračují zaorávky v okr. PJ; porosty přesety zejména kukuřicí

v okr. KO.

Silný v. mšice makové (Aphis fabae) byl zjištěn v okr. PV, VY, ZN, ZR, KI (severovýchod), NJ (jih), OP (sever, severovýchod), PR (jih).

Silný v. krytonosce kořenového (Stenocarus fuliginosus) byl zjištěn v okr. PU (Lhota pod P.), UH, ZN, ZR.

Cukrovka

Silný v. mšice makové (Aphis fabae) byl zjištěn v okr. VY, PV, ZN, ZR, NJ (jih).

První v. larev květilky řepné (Pegomynia hyoscyami) byl zjištěn 15.5. v okr. KL, KM (Potěhy, Suchdol).

Silný výskyt plevelných řep (Weed beet) byl zaznamenán v okr. KL (Velvary) - likvidace.

Lokálně silný v. dřepčíka řepného (Chaetocnema tibialis) byl zjištěn v okr. LT (Siřejovice Lkáň).

Brambory

Střední výskyt brouků a líhnutí larev L1 mandelinky bramborové (Leptinotarsa decemlineata) byl zjištěn v okr. KH (Rohozec, Svatý Milukáš, Lišice u Sulovic), MB, PB, RA. Silný výskyt byl zaznamenán na Třeboňsku, PT, CK, severní část CB, PJ, PS. Silný výskyt larev L1 a L2 byl zjištěn u drobných pěstitelů v okr. BO, BV, HO, UH, VY, ZN.

Ovocné dřeviny

Silný výskyt padlí jabloňového (Podosphaera leucotricha) byl zjištěn v okr. PU (Svinčany), CR, RK (neošetřené porosty).

Silný výskyt mšice jabloňové (Aphidula pomi) byl zjištěn na letorostech v okr. KT (drobní pěstitelé).

Střední výskyt podkopníčka spirálového (Leucoptera malifoliella) byl zjištěn v okr. CV, LT.

Silný výskyt pilatky jablečné (Homplocampa testudinea) byl zjištěn v okr. SY (Svitavy), TU (Choustníkovo Hr.), BV, HO, VS.

Maximum první letové vlny obaleče jablečného (Cydia pomonella) bylo zaznamenáno v okr. ST, PT, JI; silný výskyt zjištěn v okr. TU (Choustníkovo Hr.).

Silný výskyt předivky jabloňové (Hyponomeuta malinellus) byl zjištěn v okr. TU (Svobodné u Havlovic).

Švestka

Silný výskyt pilatky švestkové (Homplocampa minuta) a pilatky žluté (H. flava) byl zjištěn v okr. BR (severovýchod), OL (jih), OP (sever), PR (jih), SU (střed), VS (sever, střed).

Silný výskyt imág obaleče švestkového (Cydia funebrana) byl zjištěn v okr PU (Ostřešany).

Třešeň

Silný výskyt vrtule třešňové (Rhagoletis cerasi) byl zaznamenán v jihočeské oblasti (Lhenicko).

Angrešt

Přetrvává silný výskyt amerického padlí angreštového (Sphaereotheca mors-uvae) v okresech středočeské oblasti, dále v okr. JH, CB, DO, KV, PJ, RO, v severočeské obl.

ve školkách i u drobných pěstitelů, v severomoravské obl. a Slezsku především u drobných pěstitelů.

Réva vinná

K poškození vinohradů přípravky na bázi 2,4 D a MCPA došlo v jihomoravské oblasti v okr. HO, BV, ZN, UH.

Ostatní

Střední až silný výskyt klíněnky jírovcové (Cameraria ohridella) na jírovcích byl zjištěn v okr. LT, LN, MO, DC, TE.

Silný výskyt předivky zhoubné (Hyponomeuta evonymelus) přetrvává na stromech (volná prostranství - střemchy, vrby, jívy, jasany, olše, brsleny) v okr. BN, ME, PB, RA, JH, PA, ST, CB, TA; až kalamitní výskyt na střemchách v okr. KV, KT, PJ (ojediněle), PS (Trnová), RO, SO (holožíry), CV, CL, LN, RK (Pohoří), HB (Termesivy, Věž, Březnice), PU.

Upozornění:

Kalamitní výskyt housenek můry luční (Charaeas graminis (L.)) byl zjištěn ojediněle v okr. SU (Klepáčov, Sobotín). Jedná se o pastviny - cca 6 ha, kde společnost hospodaří ekologicky tj. bez chemických postřiků. V podmínkách severní Moravy a Slezska lze předpokládat u tohoto škůdce jednoděložních trav pouze jednu generaci v tomto roce.

Ovocná stromořadí silně poškozená bekyní zlatořitnou (Euproctis chrysorrhoea) na okr. LN, CV, MO.

Střední výskyt hraboše polního (Microtus arvalis) byl zjištěn v okr. BV, ZN.

Z podkladových materiálů terénní služby SRS zpracovala Ing. Regina Tesařová

Za správnost

Ing. Martin Vošta, vedoucí oddělení monitoringu a prognóz

Ing. Jiří Madar, vedoucí odboru ochrany rostlin

STÁTNÍ ROSTLINOLÉKAŘSKÁ SPRÁVA

Odbor ochrany rostlin

Těšnov 17, Praha 1, PSČ 117 05, tel. 02/21812872,2321,2932

Č.j.: 38/2000/15 - ORO

Praha, 23. 5. 2000

* * *

Použité zkratky:

2 - oblast Středočeská, okres Benešov ..BN, Beroun BE, Kladno KL, Kolín KO, Kut. Hora KH, Mělník ME, Ml. Boleslav MB, Nymburk NB, Praha východ PH, Praha západ PZ, Příbram PB, Rakovník RA.

3 - Jihočeská, Čes. Budějovice CB, Čes. Krumlov CK, Jin. Hradec JH, Pelhřimov PE, Písek PI, Prachatice PT, Strakonice ST, Tábor TA.

4 - Západočeská, Domažlice DO, Cheb CH, Karlovy Vary KV, Klatovy KT, Plzeň město PM, Plzeň jih PJ, Plzeň sever PS, Rokycany RO, Sokolov SO, Tachov TC.

5- Severočeská, Č.Lípa CL, Děčín DC, Chomutov CV, Jablonec n.N. JN , Liberec LI, Litoměřice LT, Louny LN, Most MO, Teplice TP, Ústí n.Lab. UL

6- Východočeská, H. Brod HB, Hr.Králové HK, Chrudim CR, Jičín JC, Náchod NA, Pardubice PU, Rychnov n. Kn. RK, Semily SM, Svitavy SY, Trutnov TU, Ústí n.Orl. UO.

7- Jihomoravská, Blansko BK, Brno město BM, Brno venkov BO, Břeclav BV, Hodonín HO, Jihlava JI, Kroměříž KH, Prostějov PV, Třebíč TR, Uh.Hradiště UH, Vyškov VY, Zlín ZL, Znojmo ZN, Žďár n. Sáz. ZR.

8- Severomoravská a Slezko, Bruntál BR, Frýdek Místek FM, Jeseník JS, Karviná KI, Nový Jičín NJ, Olomouc OL, Opava OP, Ostrava město OT, Přerov PR, Šumperk SU, Vsetín VS.

OBOSRS - oblastní odbory SRS, OKOSRS - okresní oddělení SRS

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info