V loňském roce se nejvíce zvýšila spotřeba drůbeže

V lonském roce se nejvíce zvýšila spotreba drubeže

O 14,5 procenta se v roce 1999 zvýšila oproti predchozímu roku spotreba drubeže - z 17,9 kilogramu na obyvatele na 20,5 kilogramu. Vyplývá to odhadu Výzkumného ústavu zemedelské ekonomiky (VÚZE) na základe údaju o tržní produkci, ostatním prodeji, analýzy rodinných úctu a salda zahranicního obchodu.

Mezirocne se podle VÚZE také zvýšila spotreba ovoce mírného pásma (o 10,6 procenta), mléka a mlékárenských výrobku bez másla (o 5,2 procenta), jižního ovoce (o 2,8 procenta), zeleniny (o 2,2 procenta) a masa celkem (o 1,2 procenta). V oblasti spotreby masa jsou ale velké rozdíly a jeho celková vyšší spotreba je dána zejména nárustem spotreby drubežího masa, predevším kurat. Stagnace spotreby je byla u telecího masa, u všech ostatních zaznamenávají statistiky VÚZE pokles - u hovezího o 4,2 procenta, veprového o 2,2 procenta a dokonce i u ryb o 1,9 procenta.

Významne se také snížila spotreba vajec (o 12,9 procenta), sádla (o dve procenta) a o více než procento o rostlinných tuku a oleju a cukru.

Uvedené výsledky ukazují podle Olgy Štikové z VÚZE na to, že v CR se již formuje nový typ spotrebitele, který je více orientován na trendy zdravé výživy. Za pozitivní oznacila Štiková skutecnost, že se od roku 1989 poprvé mezirocne zvýšila spotreba potravin jako celku - zhruba o procento.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info