Jednotný trh otevře nová odbytiště

S komisařem Evropské unie Franzem Fischlerem o předvstupních potížích českého zemědělství

Komisař Evropské unie pro zemědělství opakovaně kritizoval státy, které chtějí do Unie vstoupit, za to, že jejich agrární struktury nejsou průhledné. Neušetřil ani Českou republiku.

* Které struktury českého zemědělství jsou podle vás neudržitelné?

Na tuto otázku se mi odpovídá těžko - a to z toho důvodu, že zatím nemáme k dispozici takový systém půdní registrace půdy, který by byl plně kompatibilní se systémem užívaným v Evropské unii. Z údajů, které jsem dostal, vyvozuji, že trh s půdou je v Česku ještě slabý a že v zemědělství nebyla dokončena privatizace. I když jsou u vás soukromí farmáři nejpočetnější, čísla ukazují, že obdělávají méně než čtvrtinu celkové zemědělské půdy. A navíc často na ploše tak malé, že výnosy z ní nepokryjí ani výrobní náklady. Na dvou třetinách plochy zemědělské půdy hospodaří pouhých pět procent podniků - těch, které mají výměru větší než 1000 hektarů.

* A jak by mělo podle vás české zemědělství vypadat v době, kdy Česko vstoupí do Unie?

V té době by se české zemědělství mělo blížit evropskému modelu. Ten má za cíl zajistit konkurenceschopnost zemědělství, přispět ke slušné životní úrovni farmářů, udržet a zlepšovat venkovské prostředí a životaschopnost venkovských oblastí. Plně také respektuje požadavky spotřebitele na kvalitu, bezpečnost a ochranu jak životního prostředí, tak blaha zvířat.

* Je Unie připravena podpořit konkurenceschopnost českého zemědělství?

Ano. Unie je připravena pomoci České republice. Teď musí vstřícnost ukázat i český soukromý sektor. Aby bylo možné rozvíjet konkurenceschopnost českého zemědělství a potravinářského průmyslu, musí se v předvstupním období stihnout strukturální změny. Podpůrné prostředky by měly plynout do nových technologií, kde je třeba zvýšit kvalitu a zdravotní standardy.

* Jakou povahu bude mít tato finanční podpora? Farmáři v evropských zemích mají nárok na přímé platby. Mohou s nimi počítat i čeští zemědělci?

Nevylučuji to. Ale hned musím dodat, že rozpočet zemědělského programu Unie v Agendě 2000 s nimi zatím nepočítá.

* Kolik je plánováno na předvstupní pomoc?

V prvním období, v letech 2000-2006, se počítá s 21,8 miliardy eur. 520 milionů eur ročně je dosažitelných v programu SAPARD, který má v kandidátských zemích podpořit investice zaměřené na zlepšení konkurenceschopnosti zemědělství Česká republika dostane z této sumy zhruba 22 milionů eur ročně.

* Česko má v agrárním obchodu s Unií záporné saldo. Jak má schodek snížit? Nemělo by zvýšit zemědělskou produkci?

Česká republika nemá v obchodu se zemědělskými výrobky deficit pouze se zeměmi Unie, ale is jinými státy - byť ne tak citelný. V roce 1998, kdy český zemědělský vývoz do Unie poklesl a naopak stouply dovozy z Unie do Česka, činil český schodek 658 milionů eur. Zemědělská nadprodukce by pro Českou republiku nebyla dobrým řešením, na tom se shoduje Brusel i Praha. Řešením je plná integrace do jednotného trhu. Tím se pro české výrobky vytvoří nová odbytiště.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info