Déšť zachránil jen polovinu úrody

Zemědělci by chtěli pomoc od státu, ale slibům ministerstva příliš nedůvěřují

Déšť přišel pozdě. Shodují se na tom jihomoravští zemědělci, kteří odhadují ztráty na obilovinách až do výše padesáti procent obvyklé úrody.

Alespoň část úrody zachránily deště posledních dnů zemědělcům na jižní Moravě. Pěstitelé obilovin a zeleniny ovšem upozorňují na to, že letos sklidí zhruba polovinu toho, co v běžném roce. "Díky dešti se nám podařilo část úrody zachránit, ovšem není to žádná sláva," řekl jednatel Agropolu Velké Bílovice na Břeclavsku Pavel Polách. Předpokládá, že měsíc trvající sucho připravilo jeho podnik o polovinu úrody obilovin. Naopak kukuřici teplé počasí přálo, takže očekává slušný výnos.

Pomůže farmářům stát?

Polách příliš nedůvěřuje slibům ministra zemědělství, že finančně pomůže nejhůře postiženým farmářům. "Nevěřím tomu. Jak by se to počítalo a jak by kdo dokazoval, že ztráty zavinilo sucho?" ptá se jednatel Agropolu. "Jarní obiloviny už déšť nestačil zachránit," tvrdí ředitel společnosti Zera na Hodonínsku Vladimír Šťastný. Navíc v regionu podle něj pršelo za poslední měsíc pouze jeden den. Šťastný odhaduje na jarních obilovinách padesátiprocentní ztráty. "U pozdní pšenice a ozimého ječmenu je to lepší, tam bude výpadek tak čtvrtinový." Potíž prý ovšem bude s kvalitou zrna. Pomoc od státu Šťastný očekává. "Ministerstvo by mělo najít peníze pro zemědělce, kteří sucho a neúrodu nezpůsobili," domnívá se ředitel Zery. Současně nabízí formu pomoci: snížit daně z nemovitostí, v nichž farmáři podnikají. "Zaplaťpánbůh za déšť, ale přišel pozdě," shoduje se s kolegy ředitel Zemědělské a. s. Čejkovice Tomáš Martinec. Kromě obilí podle něj postihlo sucho i tříděnou cibuli, která z dvaceti procent uschla. Vzhledem k horší kvalitě kvůli suchu zřejmě cibule klesne do nižší jakostní kategorie, takže zisky za její prodej nebudou tak vysoké. "U ovoce již došlo k jednomu opadu, ale tam není situace dramatická," řekl Martinec.

Peníze by měla dát vláda z rozpočtových rezerv

Šéf čejkovického podniku je vůči slibům ministerstva zemědělství skeptický. "Zemědělcům se toho za poslední roky už tolik naslibovalo, a takřka nic z toho se nesplnilo." Přitom farmáři za rozmary počasí nemohou. "Je to prostě vyšší moc," krčí rameny Martinec. Podle tiskového mluvčího ministerstva zemědělství Pavla Kováře navštěvují v těchto dnech pracovníci územních odborů zemědělce a počítají ztráty. "Až skončí, předložíme jejich celkový rozsah vládě," dodal mluvčí. Kompenzace by měli dostat ti farmáři, kteří museli uschlé plodiny zaorat, a ti, jejichž ztráty byly víc než padesátiprocentní. "Peníze by měla dát vláda ze svých rozpočtových rezerv, nebo o ně musíme požádat parlament," konstatoval Kovář.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info