Ať dá stát více dotací, říká zemědělec

Tajemník Asociace soukromých zemědělců České republiky Michal Pospíšil, který je zároveň starostou v Libčevsi na Lounsku, tvrdí, že sucho minulých dní jen vyhrotilo jiné, hlubší problémy českého zemědělství.

Před dvěma roky dostali zemědělci z Lounska postižení suchem milionové odškodné. Myslíte, že se dočkají peněz i letos?

"Nevím. Ministr zemědělství Jan Fencl sice finanční kompenzace slibuje, ale řekl bych, že dost neurčitě. Všechno zůstává v rovině politických deklarací. Navíc začalo pršet, takže škody zřejmě nebudou tak dramatické. Samozřejmě více postižen je ten, kdo vsadil na plodiny seté na jaře. Lounsko trochu zaskočené bylo a stejně tak i některé horské oblasti, kde sucho nikdo nečekal."

Je sucho spíše pohromou srovnatelnou se zemětřesením, jak tvrdí Fencl, nebo běžným jevem, se kterým si poradí trh?

"Odpověď není jednoduchá. Dokonce bych řekl, že ta otázka stojí úplně jinak: Chtějí čeští daňoví poplatníci české zemědělce? Chtějí prosperující venkov a zdravé životní prostředí? Čeští zemědělci v poslední době podnikají v politickém klimatu, které jim příliš nepřeje, a nepřeje jim ani počasí. Proto třeba nemohli vytvořit finanční rezervy, aby přežili horší časy."

Jak mohou podle vás politici vytvořit prostředí příznivé pro zemědělce?

"Třeba by mohli být daňově zvýhodněni podnikatelé v malých obcích, aby všechny peníze nezůstávaly jen v centrech. Nebo by stát mohl vyplácet víc peněz na různých dotacích."

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info