Lze očekávat růst cen cukru

Cukr v průběhu minulého týdne díky nákupům ze strany fondů vyrazil směrem nahoru. Silným fundamentálním faktorem je suché počasí v Brazílii. Dvě hlavní produkční oblasti Sao Paulo a Minas Gerais, kde se sklízí 80 % domácí úrody, by měly letos vyprodukovat 13 milionů tun cukru v porovnání se 17 miliony v minulém roce. Podle posledního reportu Commitments of Traders Report celkem spolu s neohlašovanými pozicemi drží fondy 83 533 čistých pozic na vzestup. Od čtrnáctiletého minima z dubna minulého roku je nyní cukr o 69 % dražší především díky vysoké poptávce ze Středního východu, Asie a Ruska. V roce 1998 - 1999 Brazílie vyprodukovala 18,3 milionů tun, což představuje 14 % světové nabídky. Na výše zmiňované dva státy připadlo 17 milionů tun, přičemž letos by mohlo dojít k propadu až na 13 milionů. Další pozitivní zprávou pro cukr je skutečnost, že International Sugar Organization (ISO) nejspíše sníží odhad světového přebytku cukru v období 1999 - 2000 z 3,588 milionů tun na 2 miliony tun.

Americké ministerstvo zemědělství nakoupí přibližně 150 tisíc tun cukru v ceně 57 milionů dolarů jako podporu domácího cukrovarnického průmyslu. Z toho nejméně tři čtvrtiny bude cukr rafinovaný. Zpracovatelé a pěstitelé se snažili přimět vládu k nákupu 370 tisíc tun.

Další výhled cukru je velmi pozitivní, lze očekávat pokračování růstu. Nejbližší rezistence je na 7 centech, další na 7,50 centech za libru.

Grafy ke komentářům a další informace: www.colosseum.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info