Cena kakaa se drží

Kakao se v minulého průběhu týdne snažilo udržet nad hranicí 800 dolarů za tnu (červencový kontrakt obchodovaný na burze Coffee, Sugar & Cocoa Exchange). Zatím stále nedošlo ke změně systému exportu kakaa z oblasti Západní Afriky, která svou produkcí ochromila světový trh.

Podle zprávy společnosti ED&F Man Cocoa Ltd., která patří k největším obchodníkům na světě s touto komoditou, Pobřeží slonoviny vyprodukuje do konce září 1,325 milionů tun kávy, což je o 12 % více než v minulém roce. Zpracovatelé kakaa by měli zvýšit spotřebu o 5 %. Je evidentní, že v tuto chvíli se nebudují zásoby kakaa, ale kakaového másla. Podle odhadu letošní přebytek dosáhne 91 tisíc tun. Cena kakaa v posledních dvou letech klesla o 40%. Poptávka po kakau je vysoká především v USA, když import v průběhu října až února dosáhl 24 % ze 790 tisíc tun vyvezených z Pobřeží slonoviny. Pokud bude i nadále dovoz pokračovat stejným tempem, do konce srpna by Američané mohli importovat rekordní množství kakaa ve výši 250 tisíc tun.

Dne 10. května oznámila burza New York Board of Trade, že open interest dosáhl rekordní výše 114 477 kontraktů. Poslední maximum bylo 114 240 dne 14. října 1997. New York Board of Trade je mateřská společnost, pod níž spadá Coffee, Sugar & Cocoa Exchange a New York Cotton Exchange spolu s jejich divizemi Citrus Associates, FINEX a New York Futures Exchange.

Grafy ke komentářům a další informace: www.colosseum.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info