Skladní listy rozhýbou trh s obilím

Návrh vecného zámeru zákona o zemedelských skladních listech a zemedelských verejných skladech schválila vláda. Spolutvurce zákona poslanec Tomáš Teplík skladové listy charakterizoval jako nový druh cenných papíru. Jejich prostrednictvím získá zemedelství úvery ve výši až dvou miliard korun.

"V budoucnosti by mel být na každém okrese verejný sklad," rekl Teplík. Zemedelský skladní list bude cenný papír, který ve verejném zemedelském sklade vystaví zemedelskému výrobci. Skládá se z vlastnického listu a listu zástavního. Vlastnický list potvrzuje právo vlastníka ke zboží uloženému v zemedelském skladu. Zástavní list pak farmár použije jako zástavu pri žádosti o bankovní úver. Jakmile zemedelec bance úver splatí, vrátí mu penežní dum zástavní list. Banka ovšem není povinna úver poskytnout.

Zrízení zástavního práva bude vyznaceno na vlastnickém listu a soucasne ve skladní knize, kterou je povinen vést každý provozovatel zemedelského verejného skladu. Kdykoliv majitel zboží vrátí verejnému skladu oba díly skladního listu nebo prokáže, že dlužnou cástku uvedenou na zástavním listu zaplatil, je zemedelský verejný sklad povinen zboží vydat. "Pokud zástavní dlužník nesplatí v termínu svuj závazek, je zemedelský verejný sklad povinen na požádání veritele zahájit prodej uloženého zboží na príslušné komoditní burze dražbou nebo jiným vhodným zpusobem. Obdobne je verejný sklad oprávnen postupovat, když si ukladatel nevyzvedne uskladnené zboží v termínu dohodnutém ve skladním listu," rekl Teplík.

Provozovatelem zemedelského verejného skladu muže být právnická osoba se základním jmením 30 milionu korun, která disponuje objektem, jenž splnuje stavebne technické, hygienické, protipožární, bezpecnostní a další predpoklady. Seznamem všech skladu a kontrolními pravomocemi bude disponovat Ministerstvo zemedelství.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info