Sucho ničí úrodu ve střední Evropě

Sucho nicí úrodu ve strední Evrope

Vedra a sucha, která v trvají už nekolik týdnu, delají vrásky na cele stredoevropským zemedelcum, kterí ocekávají výrazné ztráty.

Neobvykle suché jaro se stává nocní murou zemedelcu ve strední Evrope. Ti se již obracejí na vlády se žádostmi o pomoc. Rakouský ministr zemedelství Wilhelm Molterer tvrdí, že Rakousko nepamatuje takové sucho jako letos celá desetiletí. Ve spolkových zemích Dolní Rakousy a Burgenlandsko prý v kvetnu zatím spadlo tri až 28 milimetru srážek, což je jen nekolik procent prumerných hodnot. "Máme zjišteno, že v prípade jecmene se sklidí letos jen polovina obvyklých výnosu," sdelil Alois Leidwein z rolnického svazu. Predpovedel, že škody budou cinit pet set milionu šilinku, tedy asi 1,3 miliardy korun.

Slovenské listy pripomínají, že v pude rychle ubývá vláhy, zimní zásoby se na mnoha místech ukazují jako nedostatecné. Nekteré cerné scénáre zminované experty ministerstva zemedelství dokonce predpovídají, že sucho v nekterých slovenských regionech obdobne jako v sousedním Rakousku zpusobí až padesátiprocentní ztrátu úrody. Umelé zavlažování na Slovensku je údajne nedostacující. Znacné cásti zemedelských družstev vyschly rovnež financní zdroje a umelá zavlažovací zarízení si nemohou dovolit. Funkcní zavlažovací systémy jsou navíc mnohdy rozkrádány a koncí ve sberných surovinách.

Sucha sužují také Polsko a Madarsko. Svaz madarských zemedelcu se již na vládu obrátil se žádostí o náhradu ztrát. Kabinet se však zatím zabývá otázkou, jak uhradit škody zpusobené nedávnými záplavami. Presáhly 13,2 miliardy forintu, tedy dve miliardy korun.

Také polští zemedelci upozornují, že jim sucha zpusobí výrazné ztráty. "Pokracující sucha znamenají, že letošní sklizen obilí, ovoce i zeleniny bude proti predpokladum výrazne nižší. A to se neobejde bez rustu cen," upozornil Ryszard Kazubek, expert polského ministerstva zemedelství.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info