Němec: Prioritou je nyní export másla

Společné prohlášení Českomoravského svazu mlékárenského (ČMSM), Asociace soukromého zemědělství ČR (ASZ) a Svazu zemědělských družstev a společností k aktuální situaci na trhu s mlékem by mělo spatřit světlo světa v průběhu příštího týdne. Vyplynulo to z jednání zmíněných subjektů v úterý 16. května v prostorách ASZ na Ministerstvu zemědělství ČR (MZe). Jak pro AGRIS uvedl výkonný ředitel ČMSM Michal Němec, jednalo se již o druhou schůzku zemědělců a zpracovatelů na téma mléko, přičemž v řadě bodů došly obě strany tak daleko, aby mohlo společné prohlášení vzniknout.

Podle jeho dalších slov je v současné době společným úspěchem mlékárenství poslanecká iniciativa v parlamentu, která počítá s navýšením finančních prostředků Státního fondu tržní regulace (SFTR) z prostředků Pozemkového fondu na subvencovaný export másla nad rámec původně předpokládané celoroční kvóty vývozu této komodity. Parlament by se přitom měl odsouhlasením prostředků zabývat na právě probíhající schůzi. "Bylo by vhodné, kdyby byl návrh přijat do příštího jednání Rady SFTR, která bude 29. května," zdůraznil Němec. SFTR ani MZe totiž v současné době pro navýšení exportu másla nic nečiní, neboť čekají na rozhodnutí parlamentu. Cena másla na světových trzích přitom podle Němce v současné době klesá. "Cenová poptávka je nyní nižší než v prvním čtvrtletí letošního roku," řekl Němec. Znamená to, že odklad rozhodnutí o navýšení objemu dotovaného exportu másla znamená více státních peněz na tento vývoz.

Navýšení finančních prostředků pro export másla z prostředků PF je součástí odčerpání peněz z PF na pět projektů (mj. na program rozvoje venkova), v celkové částce 660 milionů korun. Předkladatelem většiny z nich je lidovecký poslanec Jan Grůza.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info