FDA varuje před konzumací syrových klíčků

FDA varuje pred konzumací syrových klícku

Ve své zpráve z 9. cervna 1999 varuje FDA (Úrad pro kontrolu potravin a léciv) všechny spotrebitele pred možnými riziky, spojenými s konzumací syrových (neupravených) výhonku (klícku) jetele, vojtešky, redkvicek aj., vzhledem ke zvyšujícímu se výskytu onemocnení, zpusobených s nejvetší pravdepodobností požitím takovýchto výhonku. Na techto onemocneních se podílejí Salmonella a Escherichia coli 0157. Nejcastejšími zdroji jsou výhonky jetele a vojtešky, riziko ovšem mohou predstavovat všechny syrové výhonky. FDA má v úmyslu vydat pro prumyslové zpracování smernice, které budou zamereny na mikrobiální zkoušení, sanitaci, jakost osiva a strategii úpravy osiva v souladu s príslušnými standardy. Dále bude vysílat kontrolory, kterí v místech získávání výhonku budou provádet testování zavlažovací vody (používaná voda je vhodným indikátorem mikrobiální kontaminace) na prítomnost Salmonelly a Escherichia coli 0157, zintenzivní dozor nad naklicovacími zarízeními a bude sledovat, do jaké míry se uplatnují v prumyslu výrobní postupy doporucené FDA. Mimoto se bude sledovat nezávadnost výhonku a uskutecní se další akce vcetne preventivních kontrol nezbytných pro ochranu spotrebitele.

Pramen: Food Technology, 53, 2000, c. 3, s. 28. (-kop-)

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info