Lykopen rajčat v dietě Kanaďanů
15.05.2000 | ÚZPI
Lykopen je významný karotenoid bez přímé vitaminové aktivity vitaminu A. Má však vynikající antioxidační účinky. Pracovníci Ústavu výživy lékařské fakulty University v Torontu (Kanada) studovali obsah lykopenu v rajčatech a produktech z nich (šťávy, protlaky, kečupy, omáčky, polévky a pod.). Pomocí dotazníkového výběrového šetření také zjišťovali denní spotřebu rajčat a jejich produktů u obyvatel kanadské provincie Ontario. Celková denní spotřeba lykopenu na osobu činila v průměru 25,2 mg. Podíl čerstvých rajčat na tomto příjmu činil 50,2 %. Na celkové spotřebě lykopenu se dále podílely omáčky (rajčatová, speciální na těstoviny, barbecue aj.) z 19,7 %, protlaky z 13,2 %, šťávy a koktaily (Bloody Mary aj.) z 11,3 %, rajčatová polévka z 3,2 % a kečupy z 2,1 %. Obsah lykopenu v těchto výrobcích kolísal v mezích 42 ppm (Bloody Marz) do 365 ppm v rajčatovém protlaku. Dřívější práce ukázaly, že lykopen ze zpracovaných rajčat zvyšuje krevní hladinu lykopenu výrazněji než lykopen čerstvých rajčat, který dokonce může krevní hladinu snížit. Je to vysvětleno tím, že zpracováním se lykopen bioaktivuje.
Rao,A.,V. et. al, Food Research Internat., 31, 1998, 10, 731-41 (-Per-)
Další články v kategorii
- Letos se objevilo ve velkochovech deset ohnisek ptačí chřipky, stejně jako loni (22.12.2025)
- Ministerstvo životního prostředí vydalo poslední Věstník v roce 2025 (22.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)

Tweet



