Šetření podvodů v ČS souvisí i s firmou Vít Potraviny

PRAHA 15. května (ČTK) - Šetření úvěrových případů v České spořitelně (ČS) souvisí i s potravinářskou firmou Vít Potraviny, na niž byl v březnu loňského roku vyhlášen konkurs. Píší to dnešní Hospodářské noviny (HN) s tím, že transakcí byly porušeny předpisy banky a nelze vyloučit spáchání trestného činu. Mluvčí republikové policie Ivana Zelenáková listu tuto variantu nepopřela ani nevyvrátila.

Nicméně, jak píše, uvedla, že Služba pro odhalování korupce a závažné hospodářské kriminality "prošetřuje několik jednotlivých případů podvodů a úvěrových podvodů, v nichž jako podezřelí figurují i někteří současní a bývalí pracovníci ČS včetně jejích poboček".

Výše nesplácených úvěrů, které peněžní ústavy a na prvním místě ČS firmě Vít Potraviny poskytly, přitom podle listu činí více než miliardu korun.

O zadání externího forenzního šetření dvou úvěrových případů, které se týkají úvěrových vztahů s českými společnostmi z let 1992-1996, informoval v závěru minulého týdne mluvčí spořitelny Martin Maňák. Uvedl rovněž, že nezávisle na forenzním šetření se o tyto případy zajímá i Policie ČR, která by však měla vyšetřovat dlužníky spořitelny a ne banku samotnou. Bližší podrobnosti Maňák s odkazem na bankovní tajemství nesdělil. Nemáme žádné informace o tom, že by v současné době policie vyšetřovala porušení zákona ze strany České spořitelny nebo jejích zaměstnanců, dodal pouze.

Jak HN připomínají, policie prošetřuje rovněž některé obchody v Komerční bance.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info