Armáda housenek pohltila několik hektarů pastvin

Armáda housenek pohltila nekolik hektaru pastvin

Katastrofický film pripomínaly až do stredy pastviny mezi Rudolticemi a Klepácovem na Šumpersku. Místní lidé v úžasu pozorovali nekolik desítek centimetru široký pás housenek, který požíral vysoké traviny a po týdnu se ješte ve stredu pohyboval napríc pastvinami. Invazi housenek mury lucní podlehlo nekolik hektaru pastvin.

"Na zacátku kvetna zacala na protejším svahu od lesa mizet tráva. Než jsem si uvedomil, co se deje, dorazil živý pás až na patu svahu k rekreacnímu domku, kde housenky zastavil potok. Pak zmenily smer a vydaly se po vrstevnici," popisuje invazi hmyzu soukromý zemedelec Richard Merka. Stovky housenek, dlouhých asi tri centimetry, které byly tesne pred zakuklením, šplhaly po zdi domu a zase padaly dolu.

"Mel jsem strach, že po lávce prelezou potok. Kdyby se dostaly i na mé pastviny, nevím, cím bych krmil dobytek," ríká Merka s viditelnou úlevou. Po jeho upozornení se na místo sjeli zemedelci i další odborníci, kterí nad neobvyklým úkazem kroutí hlavami. "Neco takového jsem ješte nevidel," tvrdí vedoucí Správy Chránené krajinné oblasti Jeseníky Karel Kocí shodne s odborníky ze Státní rostlinné lékarské správy. Nikdo si netroufá urcit prícinu nezvyklého jevu. Shodují se však, že housenkám nahrálo extrémne teplé pocasí.

Podnik, kterému pastviny patrí, nasadil proti škudci techniku. "Ve stredu jsme najeli na pochodující pás s traktorem a bránami a rozvláceli trsy staré trávy, ve kterých se housenky drží pres noc," popisuje zásah Blanka Janáková z Agro Merín. Zbývající hnedá "hádata" vcera ráno znenadání zmizela. "Je možné, že zalezla pod zem. Za ctrnáct dní vyletí nové mury, nakladou vajícka a mužeme znovu cekat invazi," obává se Janáková.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info