Sucho děsí zemědělce, pivovary se radují

Sucho děsí zemědělce, pivovary jsou nadšeny

"Nejsušší jaro od roku 1947". Touto větou popisují čeští zemědělci letošní vedra. "Pokud do týdne nezaprší, bude opravdu zle," dodávají vzápětí. Suché listy ozimé pšenice a holé pole zasázených brambor hovoří za vše. Jestli na tuto dobu nezvykle suché a teplé počasí vydrží, budou mít zemědělci vážné problémy. A nejen oni. Neúroda by zřejmě přinesla i růst cen potravin.

"Podobné sucho bylo, myslím, snad jen v roce 1947. Tehdy jsme se z toho dostali jen díky potravinové pomoci," říká tajemník Svazu zemědělských družstev Jan Sedmidubský. Pokud bude sucho trvat delší dobu, zvýší se podle jeho názoru cena zemědělských výrobků. S tím souhlasí i mluvčí občanského sdružení Farmářské centrum Petr Havel. Neplatí to ale obecně. Třeba u pšenice by nižší sklizeň nemusela být na škodu. "Už v loňském roce hrozila její nadprodukce a letos oseli zemědělci dokonce ještě o čtvrtinu větší plochu," připomíná Havel.

Suchem je nyní ohrožena především jarní setba: obilniny, ale také brambory či cukrová řepa. Zelenině či raným bramborám v Polabí a na jihu Moravy, kde jsou závlahové systémy, sucho zatím příliš nevadí. Velkou neznámou je ale zatím sklizeň ovoce. Stromy kvůli suchu nekvetly tak dlouho jako obvykle a není jisté, kolik květů bylo opyleno.

Jak dlouho ještě pole bez deště vydrží, si dnes nikdo netroufá odhadnout. "Zemědělci si sami musí určit, jestli má ještě smysl čekat na déšť, nebo jestli mají všechno na troud a bude lepší pole převláčet a vysázet něco jiného," říká Josef Rotter z agrární komory. "Záleží na místě. Někde občas udeřila bouřka a všechno je v pořádku," dodává Rotter. Podle jeho slov však úroda rozhodně není ztracena. "Schopnost regenerace živých organismů je obrovská. Pokud ve správnou dobu zaprší, může být úroda stejná jako v jiných letech," upozorňuje Josef Rotter.

Pivovary jedou naplno

Nezvykle suché jaro zaskočilo i ministra zemědělství Jana Fencla. Ten si teprve včera nechal zpracovat podrobnou analýzu situace v jednotlivých oblastech. Oficiální informace o úrovni srážek a vlivu suchého počasí na zemědělství tedy zatím nejsou k dispozici.

Zatímco zemědělcům přidělává teplé počasí starosti, výrobci nápojů se radují z nečekaného odbytu své produkce. "V tomto období se nám daří opravdu dobře," říká například tiskový mluvčí společnosti CocaCola Zdeněk Vilímek. Zvýšený prodej hlásí i pivovary. "Když přijdou tak horké dny, prodej piva se vždycky zvyšuje," říká mluvčí Plzeňského prazdroje Jaroslav Pomp.

Pražské pivovary v posledních třech týdnech zvýšily výrobu piva o plnou třetinu. "Momentálně fungujeme ve třísměnném provozu," pochvaluje si panující sucho jejich tisková mluvčí Diana Dobálová.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info