Obilniny a olejniny pod vlivem počasí

Na trhu obilnin a olejnin panuje klasická nervozita z vývoje počasí. Obchodníci vyčkávají s dalšími nákupy vzhledem k možnosti dešťů v průběhu víkendu v oblasti Středozápadu. Stávající sucha v době sázení kukuřice pomohly vyhnat cenu jenom v tomto týdnu o 8 % nahoru. V tomto roce již vzrostly o 22 %. Minulý čtvrtek červencová kukuřice obchodovaná na Chicago Board of Trade (CBOT) klesla o 0,5 centu na 250,25 centů za bušl.

Sojové boby s dodáním rovněž v červenci posílily o 0,25 centu na 572,25 centů za bušl. Sója v tomto týdnu vzrostla o 6,1 % a letos již o 22 %. Sadba kukuřice i přes sucho probíhá zdárně. Do neděle měli farmáři osázeno zhruba polovinu ploch, přičemž pětiletý průměr činí 23 %. Nejvíce se dařilo pšenici, která díky likvidaci krátkých pozic komoditních fondů posílila o 2 %.

Podle předpokladů ještě před zahájením včerejší seance držely komoditní fondy 6700 kontraktů pšenice, během včerejšího dne zlikvidovali zhruba 3000 z nich. Červencový kontrakt obchodovaný na CBOT vzrostl o 4,5 centu (1,7 %) na 276,5 centu za bušl. Jedná se o nejvyšší zavírací cenu od září minulého roku. Meziročně si pšenice polepšila o 5,1 %.

Grafy ke komentářům a další informace: www.colosseum.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info