Kančí zápach a kvalita masa
09.05.2000 | ÚZPI
Nepříznivé vlastnosti vepřového masa z hlediska spotřebitele - zápach a chuť, označované jako "kančí vada" souvisí s koncentrací androstenonu a skatolu a je ve většině zemí důvodem pro kastraci kanečků a pro malé rozšíření produkce vepřového masa nekastrovanými kanci. V rámci EU proběhl průzkum ohledně koncentrace androstenonu a skatolu u nekastrovaných kanečků v 6 evropských zemích: Francii, Švédsku, Nizozemí, Dánsku, V. Británii a Španělsku. První tři země produkují velmi malé procento nekastrovaných jatečných kanečků, Dánsko je uprostřed a ve V. Británii a Španělsku je většina jatečných kanců nekastrovaných.
Závěry průzkumu naznačují rozdíly v průměrné koncentraci skatolu podmíněné ročním obdobím (léto x zima); průměrná koncentrace androstenonu nebyla sezonou ovlivněna. Jednotlivé země se lišily v průměrné koncentraci skatolu a androstenonu s tím, že V. Británii, Francie a Nizozemí vykazovaly nejnižší a střední průměrnou koncentraci androstenonu a Švédsko a Španělsko nejvyšší koncentraci této látky. Nejnižší průměrná koncentrace skatolu byla zjištěna v Dánsku, nejvyšší v Nizozemí a Španělsku. Koncentrace androstenonu a skatolu se zvyšovala se stoupající hmotností a snižovala se stoupajícím podílem libového masa na jatečném těle.
Pramen: Livestock Prod. Sci., 62, 1999, č. 1, s. 15-28 (Sch)
Další články v kategorii
- Letos se objevilo ve velkochovech deset ohnisek ptačí chřipky, stejně jako loni (22.12.2025)
- Ministerstvo životního prostředí vydalo poslední Věstník v roce 2025 (22.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)
- Uhlíkově negativní zemědělství: Jak ho můžeme dosáhnout v českých podmínkách? (22.12.2025)
- Rybáři rozvážejí ze sádek v Chropyni desítky tun kaprů pro vánoční trh (22.12.2025)
- Na Vánoce přijde sníh a mráz (22.12.2025)
- Umělé vánoční stromky zůstaly v menšině. Většina je od soukromých pěstitelů (22.12.2025)
- Mléčné výrobky snižují riziko demence. Vědci sestavili seznam vhodných produktů (22.12.2025)

Tweet



