Produkce a spotřeba králičího masa v Evropské unii
09.05.2000 | ÚZPI
Podle ankety uskutečněné před třemi roky je na celém světě produkováno 1300 000 tun králičího masa a z toho 54 % (tj. asi 700 000 tun) v Evropské unii. Podle údajů z r. 1999 je mezi šesti hlavními producenty králičího masa (s produkcí více než 100 000 tun) první Itálie (300 000 tun), Francie (150 000 tun) a Španělsko (120 000 tun). Průměrná spotřeba králičího masa na obyvatele a rok je největší v těchto zemích EU: Itálie (5,67 kg ), Španělsko (3,11 kg), Francie (2,79 kg), Belgie (2,57 kg), Holandsko (0,9 kg), Portugalsko (0,76 kg), Dánsko (0,69 kg) a V.Británie (0,65 kg). Evropská unie realizuje 80 % světového dovozu králičího masa. Nejdůležitější importující země jsou Itálie, Belgie, Francie, Německo a Anglie. Hlavní dodavatelé králičího masa jsou Čína a východoevropské země (zejména Maďarsko a Polsko).
Export králičího masa zeměmi Evropské unie není významný a týká se hlavně zemí Beneluxu (Holandsko a Belgie) a omezeně Francie. Belgie hraje důležitou roli v dovozu i vývozu. Od roku 1995 velmi vzrostl význam distribuce králičího masa ve velkém. Pokud se jedná o obchod s jatečnými těly, typ o vysoké hmotnosti (více jak 1,6 kg) je produkován zejména v Německu a italském Piemontu , typ o střední hmotnosti (1,3-1,4 kg) ve Francii, zatímco typ o nižší hmotnosti (1,0-1,2 kg) je preferován na Iberském poloostrově a v Itálii.
V současné době se tyto rozdíly stírají a je pravděpodobné, že obchodování s jatečnými těly se bude homogenizovat směrem k jednomu typu a eliminaci oblastních rozdílů. Tendence k evropské homogenizaci se objevuje rovněž v cenách. Dnes se průměrné ceny v Itálii, Francii a Španělsku stále více vyrovnávají a rozdíly se objevují jen během krátkých období.
Pramen:Cuniculture , 1999, č.150, s.299 (Vo)
Další články v kategorii
- Letos se objevilo ve velkochovech deset ohnisek ptačí chřipky, stejně jako loni (22.12.2025)
- Ministerstvo životního prostředí vydalo poslední Věstník v roce 2025 (22.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)
- Uhlíkově negativní zemědělství: Jak ho můžeme dosáhnout v českých podmínkách? (22.12.2025)
- Rybáři rozvážejí ze sádek v Chropyni desítky tun kaprů pro vánoční trh (22.12.2025)
- Na Vánoce přijde sníh a mráz (22.12.2025)
- Umělé vánoční stromky zůstaly v menšině. Většina je od soukromých pěstitelů (22.12.2025)
- Mléčné výrobky snižují riziko demence. Vědci sestavili seznam vhodných produktů (22.12.2025)

Tweet



